A HAGYOMÁNYOS
Hozzávalók:
- 1 liter száraz vörösbor
- 2 darab fahéjrúd
- 1 teáskanálnyi egész szegfűszeg
- 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
- 1 narancs
- 1 citrom
- 3 evőkanál cukor, vagy ízlés szerinti mennyiség
- 2-3 deci víz
Elkészítés:
Egy nagyobb fazékba öntsd bele a vörösbort, majd add hozzá a fahéjat, a szegfűszeget, a szerecsendiót és öntsd fel tetszőleges mennyiségű, de nagyjából 2-3 deci vízzel. A narancs és a citrom héját reszeld le, majd karikázd fel őket és ezeket is add hozzá a borhoz. Legvégül ízlés szerint cukrozd. Óvatosan melegítsd fel, közepes lángon. Ne hagyd, hogy felforrjon, mert akkor elillan a bor alkoholtartalma.
AZ ALKOHOLMENTES
Hozzávalók:
- 0,5 liter piros szőlőlé
- 0,5 liter gránátalma leve
- 0,5 liter áfonyalé
- 2 nagy narancs
- 1 kávéskanál szegfűszeg
- 2 fahéjrúd
- 1 kávéskanálnyi reszelt gyömbér
- 2 alma
- 3 evőkanál méz
Elkészítés:
Öntsd mind a három gyümölcslevet egy nagyobbacska edénybe, add hozzá a felkarikázott narancsot, a szegfűszeget, a fahéjat és gyömbért. Itt is közepes lángon melegítsd, majd a szeletekre vágott almát is tedd bele. Legvégül a mézet add az italhoz. Addig melegítsd, míg a méz el nem olvad.
A FŰSZERES
Hozzávalók:
- 1 üveg vörösbor (lehetőleg száraz)
- 3 dl almabor
- 1 dl narancslikőr
- 1 egész narancs
- 2-3 fahéjrúd
- 1 kávéskanál egész szegfűszeg
- 1 kávéskanál cayenne-bors
- 3-4 darab csillagánizs
Elkészítés:
Ugyancsak közepes lángra tegyél fel egy nagyobb lábast, amibe öntsd bele a vörösbort, az almabort, a narancslikőrt és add hozzá a felkarikázott narancsszeleteket, a szegfűszeget, a fahéjat, az ánizst és a cayenne-borsot. Utóbbiról annyit érdemes tudni, hogy az egyik legnépszerűbb csípős fűszer, főleg húsos ételekhez használják, de pikáns ízt ad a forralt borunknak is. A forralt bort nagyjából 20 percig kell főzni, majd levéve a tűzről, érdemes átszűrni, hogy ne maradjanak az italban apró fűszerdarabkák. A bögre szélét csillagánizzsal és narancsszeletekkel díszítsd.
Hozzászólás zárolva.