Kicsi de erős a – csíra!
Olyan, mint egy életerő-sűrítmény: a növény kifejlődéséhez szükséges összes létfontosságú tápanyagot koncentráltan tartalmazza.
A zöldség- és gabona magvakból előtörő apró hajtások rendkívüli tápértéke a magas vitamin, nyomelem, ásványi anyag- és enzim tartalmuknak köszönhető.
A csírázást követően megnő a magvak enzimaktivitása, a magra jellemző zsírok esszenciális zsírsavakká és szénhidrátokká alakulnak, a fehérje tartalom pedig esszenciális aminosavakká és cukorrá bomlik. Mindent összevéve a zöld csíranövényke sokkal könnyebben emészthető, mint a mag.
A csírák rendszeres fogyasztása serkenti az immunrendszer működését, rosttartalmuk karban tartja a bélrendszert. Az apró növénykék emellett vértisztító, vízhajtó, gyulladáscsökkentő és izomgörcsoldó hatással is bírnak és – ki gondolná – a potenciának is jót tesznek!
A kis hajtások nemcsak az egészséget szolgálják de a szépülést is garantálják: a bőrt simává és tisztává teszik, a hajat fényessé és erősebbé varázsolják.
A tisztítókúrába és a fogyókúrás étrendbe egyaránt remekül beépíthetők, hiszen nemcsak ízletesebbé varázsolják a salátákat, hanem a salakanyagok kiürítését és a zsírégetést is elősegítik.
A búzafű-ital csodálatos egészségmegőrző hatásairól már biztosan hallott a kedves olvasó- lássuk, mi-mindenre lehet gyógyír a búzacsíra: erősíti az idegrendszert, kiiktatja a rákos sejteket, potencianövelő, baktériumölő és gyulladásgátló hatású, segíti a vér oxigénellátását valamint hatékony máj- és béltisztító.
A borsó, a bab valamint a lencse csírája csökkenti a vércukor szintet, gátolja a rákos sejtek burjánzását, megelőzi a vérszegénység kialakulását és védi a szívet.
A retekfélék csírája természetes antibiotikum: fertőtlenítő, baktériumölő hatású, segíti az emésztést, salaktalanít, vizelethajtó, vese- és epe tisztító, a légzőszervi megbetegedéseket gyógyítja, elmulasztja a pattanásokat.
A napraforgó mag csíra lázcsillapító hatású, tisztít, méregtelenít, szépíti a bőrt, erősíti a csontokat és a fogakat, segíti a bélműködést.
A felsoroltakon kívül érdemes megkóstolni a zsázsa, a brokkoli, a vöröshagyma, a vöröshere, a mustár és a lucerna csíráját is!
A friss csírákat beszerezhetjük bioboltokban vagy nagyobb élelmiszerüzletekben, de megpróbálkozhatunk a magvak otthoni csíráztatásával is.
Hozzászólás zárolva.