Facebook hozzászólás
250

Kisasszony drága, malária ellen is igyon pezsgőt!

XIV. Lajos kedvenc itala volt a pezsgő, ő vezette be a pezsgős reggeliket is az udvarban. Nem véletlen, hogy az ital hamarosan a legfelső rétegek egyik kedvelt nedűjévé vált. Manapság sok szállodában kínálnak pezsgőt a reggelihez, szilveszterkor meg pláne! Nálunk is komoly hagyománya van a pezsgőkészítésnek, de mit értünk klasszikus champagne-i eljárás alatt a pezsgők esetében? Most ez is kiderül!

Pezsgős reggeli, Kép: pixabay
Pezsgős reggeli, Kép: pixabay

Szerte a világon a francia Champagne borvidékén kialakított módszer szerint megszülető, úgynevezett tradicionális készítésű (méthode traditionnelle) pezsgők élvezik a legmagasabb presztízst, és persze árat is. Mindez a munkaigényes, összetett és hosszúra nyúló készítési folyamatnak és az így létrehozható magas minőségnek köszönhető – olvasható a Pezsgő és Aszú sajtóanyagában. Tehát, vegyük sorra az öt legfontosabb lépést!

Madame Pompadour tudta!
Madame Pompadour, Kép wikimedia
Madame Pompadour, Kép wikimedia

XIV. Lajos királyi szerelme, egyben nagyszerű szellemi társa imádta a pezsgőt! Neki tulajdonítják a mondást: „A pezsgő az egyetlen olyan bor, amitől a nő azután is szép marad, hogy ivott belőle.” Hölgyeim, legyen így!

  1. A kiindulópontot a szárazra kierjesztett alapborok kiválasztása és házasítása jelenti. A legtöbb champagne több évjáratból származó alapborok házasításából születik meg annak érdekében, hogy évről évre kiegyenlítetté váljon a minősége, és megfogalmazható legyen az adott pezsgő stílusa. A kiemelkedő évjáratok terméséből ugyanakkor kisebb tételszámban készítenek évjáratos champagne-okat, amelyeket jellemzően hosszabb érlelésnek vetnek alá.
  2. Következhet a második erjesztés. Azért nevezzük ezt második erjesztésnek, mert egy fermentáció már lezajlott annak érdekében, hogy a mustból száraz bor szülessen. A száraz bort az úgynevezett liqueur de tirage-zsal, azaz tirázslikőrrel együtt palackba töltik, majd koronazárral – ilyet használnak a sörösüvegeken is – lezárják. A tirázslikőr cukrot és élesztőt tartalmaz, amely újbóli erjedést indít el a borban.

A második erjesztés célja, hogy a fermentáció melléktermékeként szén-dioxid kerüljön a borba, amely a kívánt buborékokat szolgáltatja. Ezzel párhuzamosan megnő az immár pezsgőnek nevezhető bor alkoholtartalma is.

  1. Ezután következik a tradicionális pezsgőkészítés leghosszabb munkafázisára, a finomseprőn való érlelés. Ehhez lényegében semmi mást nem kell tenni, mint a palackot jó tárolási körülmények között hosszú időre elfektetni.
    Egykori orvosi tétel:
    Bontoss pezsgős üveg teteje, Kép: pixabay
    Kép: pixabay

    Szakértők szerint volt egy pontosabban be nem határolt időszak, amikor az orvosok állították, hogy a pezsgő buborékai gyógyítják a maláriát! A gyógyulási eredményekről még nem kaptunk hírt!

  2. A pezsgőnket természetesen nem szeretnénk úgy inni, hogy abban az elhalt élesztő után maradt üledék úszkáljon, ezért a következő fontos lépés a degorzsálás, a seprő eltávolítása a palackból. Ezért az üledéket a pezsgősüveg nyakába rázzák, ami hosszú hónapokig is eltarthat, és sok helyen még ma is kézzel végzik!
  3. A degorzsálás folyamatának végén lefagyasztják az üveg nyakát, így könnyedén eltávolíthatóvá válik az oda került üledék. Ezután a hiányzó folyadékmennyiséget pótolni kell. Ilyenkor állítják be a végső cukortartalmat az úgynevezett expedíciós likőr felhasználásával, ami bor és cukor oldatát jelenti.
    Napoleon tragédiája
    Napóleon, Foto: wikimedia
    Napóleon, Foto: wikimedia

    Hadtörténészek szerint Napóleon gyerekkorától kezdve ivott a csaták előtt pezsgőt. Kivétel csak egy volt! Nem hiszed, de Waterloonak nevezzük ma is ezt a csatamezőt!

Bár manapság divatosnak számítanak a brut nature/brut zero/ultra brut/nature/zéro dosage tételek, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak cukrot, sok pezsgőszakértő egyetért abban, hogy néhány gramm cukor hozzáadása meghosszabbítja az ital élettartamát, a végeredményt pedig élvezetesebbé teszi.

Nos, ezeket döntsétek el Ti, és koccintsatok egy jót a – remélhetőleg – szerencsés, és boldog 2017-re!!!

Ezek ma a legjobb magyar pezsgők
A Winelovers vaktesztjén idén szinte az összes hazai méthode traditionelle, azaz hagyományos champagne-i eljárással készült pezsgő megmérettetett. A 22 versenyző közül egy tízfős szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. Sopron és Etyek domborítottak! Na, ezt olvasd el, nehogy késő legyen!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!