Közhírré tétetik: az év királyi szakácsa kerestetik
A Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület július 30. és augusztus 1. között 17-dik alkalommal rendezi meg Királyi Szakácsversenyét a Somogy megyei Nagyszakácsiban. A reneszánsz királyi szakácsok ételeit felvonultató versenyen a szakma mai legjobbjai adnak ízelítőt a kor királyi ételeiből.
A reneszánsz királyi szakácsok ételeit felvonultató versenyen a szakma mai legjobbjai adnak ízelítőt a kor királyi ételeiből. Az idei év különlegessége, hogy első alkalommal tartanak kóstolót az ország megyéinek falusi ételeiből. A rendezvény fővédnökei Gráf József miniszter, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint Dr. Varga-Sabján László vezérigazgató-helyettes, Paksi Atomerőmű Zrt. A rendezvény szakmai fővédnökei a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, legfőbb támogatója a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium.
Immár hagyomány, hogy 1993 óta minden évben összegyűlnek szakácsaink, és felelevenítik a középkori királyi szakácsok szokásait, fortélyait. Idén sem lesz ez másként, hiszen Nagyszakácsi július 30. és augusztus 1. között várja azokat a szakácscsapatokat, akik készen állnak arra, hogy megmérettessék tudásukat, a séfek legjobbja pedig elnyerje a „Királyi Szakács” megtisztelő címet. Az idén megújult Királyi Szakácsverseny magas szakmai rangját a verseny fővédnöke, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség garantálja. A szakácsverseny győztes csapata 500 000 forint, a második helyezett 300 000, a harmadik helyezett pedig 200 000 forint díjazásban részesül.
A Királyi Szakácsversenyen induló csapatoknak öt fogást kell elkészíteniük – csakúgy, mint hajdanán, amikor ritkán, de akkor annál kiadósabban étkeztek. A királyi asztalra csak a XIV. és a XV. században használt alapanyagokból, fűszerekből és korhű technológiai eljárással készített ételek kerülhetnek. A zsűri értékelni fogja a korhű ruházatot, a megjelenést, a dekorációt is, sőt, mindenféle korhű eszköz, edényzet használata javasolt. A verseny fő célja azonban, hogy a korabeli konyhakultúra és az ősi ízlésvilág harmonikus egységet alkosson, és az ételekben érződjön a kor szelleme..
A rendezvény ideje alatt a vendégek nem csak a régi királyok ételeit, de borait is megízlelhetik, illetve az idei szakácsfesztivál különlegessége, hogy első alkalommal lehet megkóstolni az ország tájegységeinek jellegzetes falusi ételeit. A rendezvényt számos, korabeli hangulatot idéző program kíséri, így találkozhatunk lovagokkal, zászlóforgatókkal, reneszánsz táncosokkal, de még bajvívókkal is.
Hozzászólás zárolva.