Facebook hozzászólás
343

Miért nem működnek a diéták?

Gondolkoztál már azon, miért nem működnek mindenkinél a divat diéták? Eleged van a sorozatos kudarcokból? Akkor étkezz génjeidnek megfelelően! Egy friss tudományos vizsgálat szerint génekre szabott diétával akár ötször hatékonyabb lehet a fogyókúra.

Hányan hányféle fogyókúrát és csodaszert próbáltunk már, melyek nem vagy csak részben működtek? Sokszor már maga a diéta is szenvedés, és hatása is csak átmeneti. Ilyenkor elkedvetlenedünk, majd egy idő múlva újult erővel valami más módszert választunk, de az eredmény sajnos legtöbbször ugyanaz. A fogyókúra céljából diétázók 95%-a visszanyeri leadott kilóit, sőt 41%-uk még többet is. Ilyenkor „barátaink” megmondják nekünk, hogy nincs itt titok, csökkentsük a kalóriabevitelt és mozogjunk sokat, belülről azonban tudjuk, hogy ez nem ilyen egyszerű. Amikor a test nélkülöz, akkor raktározó üzemmódra kapcsol, és ha újra élelemhez jut, fénysebességgel töltődnek fel raktáraink, melyet kínkeservesen kiürítettünk. A megoldás csak az lehet, ha olyan diétát választunk, mely nem érezteti testünkkel a nélkülözést.

Testünk számára az az étrend felel meg leginkább, melyet genetikai felépítése megkíván. Ez főként a makrotápanyagok arányában mutatkozik meg, illetve a vitaminok és ásványok ideális mennyiségében. A makrotápanyagok diétánk alapvető elemei. Az évtizedek óta hangoztatott dietetikai mítosz, miszerint napi energiabevitelünk (kalóriánk) fele szénhidrátból, harmada zsírból, a maradék rész pedig fehérjéből kell, hogy származzon, elavultnak tűnik a legújabb ismeretek fényében. Az elhízással kapcsolatos gének vizsgálata során ugyanis bebizonyosodott, hogy nem mindenki ugyanúgy dolgozza fel ezeket a táplálékokat: egyesek arányaiban többet vagy kevesebbet igényelnek bizonyos tápanyagokból.

Az American Heart Associacion idén márciusban rendezett kongresszusán egy kanadai tanulmány előzetes eredményit ismertették. A vizsgálatban 138 nő vett részt, akik diétáját génvizsgálatuk eredményéhez igazították. Ennek köszönhetően a vizsgált csoport tagjai átlagosan 5 és fél kilót fogytak, a kontroll csoport 1kg-jához képest. Emellett javultak vérzsír paramétereik, és csípő körfogat értékeik is. A kutatást végző szakemberek hangsúlyozták: a súlyvesztés kulcsa az volt, hogy a géneknek megfelelő típusú kalóriát iktatták ki, vagyis a fehérje, szénhidrát, zsír megszorítása egyénre szabott volt.
Bár a mostani vizsgálat genetikai igazolást adott, a téma nem új. Az indiai és kínai gyógyászat évezredek óta egyénre szabott diétát javasol, melyek alapja az egyén testfelépítése, habitusa, energetikai alkata.
A megfelelő tápanyagarány szükségességét a múlt században a nyugati orvoslás és dietetika egyes képviselői is magukévá tették. 1956-ban Dr. Roger Williams a Biochemical Individuality (Biokémiai egyediség) című könyvében kifejtette: nem csak külső tulajdonságainkban, hanem anyagcserénkben is különbözőek vagyunk. Enzimműködéseink eltérései tekintetében pontos méréseket végzett, és már akkor megfogalmazta az egyénre szabott tápanyagbevitel fontosságát. Az ő elméletét több orvos és táplálkozási szakember felkarolta, melynek eredményeként többfajta egyénre szabott diétás rendszer is létrejött. Ilyenek az anyagcsere (metabolic typing) és test típus (body typing) diéták.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!