Facebook hozzászólás
163

Miért olyan jó aludni vasárnap délután?

Nagyon nehéz ellenállnunk a vasárnapi sült utáni szundításnak.A Manchester Egyetem kutatói rájöttek, hogy az agyunkban található idegsejtek, melyek ébrenlétünkért felelősek, hogyan kapcsolnak ki evés után.

A glükóz – az ételekben található cukor – megakadályozza, hogy a sejtek olyan jeleket bocsássanak ki, amelyek az embert ébren tartják.

A tanulmányban foglaltak segíthetnek az elhízás és az étkezési zavarok kezelésében, valamint közelebb vihetnek a tudatszintek megértéséhez.

Az emberi szervezetnek van egy beépített mechanizmusa: ha a testnek hajtóanyagra van szüksége, az agy kémiája fenntartja az éberséget. Azonban ha az étvágy lecsillapodott, a kémiai folyamatok megváltoznak.

A Manchester Egyetem csapata azt vizsgálta, hogy a glükóz hogyan befolyásolja éberségünket, és hogy mennyire érezzük energikusnak magunkat.   

Az agy azon idegsejtjeire fókuszáltak, amelyek apró fehérjéket, úgy nevezett orexinokat termelnek. A szakemberek eddig is tisztában voltak vele, hogy ezek a sejtek, amelyek meghibásodásuk esetén alvási zavarokhoz és elhízáshoz vezetnek, érzékenyek a glükóz-szintre. Azt azonban nem tudták, hogy hogyan működik ez a kölcsönhatás.

A kutatás során egerek génjeit manipulálták, hogy orexin idegeikben fluoreszkáló proteineket termeljenek, s így a laboratóriumi tesztek során látható legyen, hogy hogyan reagálnak a glükóz-szint apró változásaira (amelyek az éhség és az evés normál napi körforgása során jelennek meg).  

Rájöttek, hogy a glükóz egy fajta kálium ion csatornán keresztül gátolja az orexin idegek működését. Ezek a sejtmembránok pórusszerű fehérjéi, melyek a kálium-áramlás (mely energiát szolgáltat a sejtnek) ellenőrzése által meghatározzák a sejtek működését. A glükóz gátolja ezt az áramlást, s így a sejtek jelző képességét.

"Ez a régebben ismeretlen mechanizmus annyira érzékeny, hogy a glükóz-szint parányi változásit is észleli – az olyan fajta átalakulásokat, amelyek két étkezés között állnak be. Ez magyarázattal szolgál az étkezések után érzett fáradtságra, és arra, hogy miért nehéz elaludni, ha éhesek vagyunk." – mondta Dr. Denis Burdakov, a kutatás vezetője.

"A kutatási eredmények rávilágítottak, hogy európai barátaink miért ragaszkodnak annyira sziesztájukhoz" – fűzte hozzá.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!