Miért van szükségünk omega-3 zsírsavakra, és miben találhatók meg?
A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítja a szervezet normál működéséhez szükséges tápanyagokat, mégis egyre többen fordulnak a táplálékkiegészítők felé, ha vitaminokról, ásványi anyagokról, aminosavakról, fehérjékről és szénhidrátokról van szó.
Tudtad, hogy halolajra sincs szükséged, ha el szeretnéd látni a szervezetedet omega-3 zsírsavakkal? Ha szeretnéd tudni, milyen természetes forrásai vannak, tarts velünk!
Miért kellenek a zsírok?
A sejtek felépítéséhez, a szervezet működéséhez a fehérjék és szénhidrátok mellett nélkülözhetetlenek a zsírok is. Igykezz a táplálékokból magadhoz venni, de ha a megnövekedett szükséglet miatt másként nem megy, a BodySelect esszenciális zsírsav kapszulái jó megoldást jelenthetnek.
A természetes élelmiszerforrások nagy része mindenki számára elérhetők, bár vannak olyan élelmiszerek, amelyek csak más tájakon teremnek, így beszerzésük nehézkes vagy drága. Legtöbbször azonban helyi alapanyagokkal is pótolhatók.
A zsír sokrétű tápanyag, zsírokra az energiaszükséglet kielégítéséhez, a szövetek mechanikai védelmét biztosítják, valamint egyes (A, D, E és K) vitaminok felszívódásához és a hormonképzéshez van rájuk szükség. Nem a zsíroktól hízunk, hanem a rosszul megválasztott fehérje-szénhidrát-zsír arány okozza a túlsúlyt, noha persze a mennyiségre is figyelni kell.
A zsírsavak típusai
A különböző zsírokat a telítettség mértéke és a lánc hossza különbözteti meg, 3 kategóriába sorolhatók:
- Telített
- Egyszeresen telítetlen
- Többszörösen telítetlen – ide tartoznak az esszenciális zsírsavak, az omega-3 és az omega-6, amelyeket a szervezet előállítani nem képes.
Az az egészséges, ha a telítetlen zsírsavak szerepelnek nagyobb arányban az étrendben, mivel ezek csökkentik a koleszterin és az LDL-koleszterin szintjét.
Miért hasznosak az omega-3 zsírsavak?
Az omega-3 zsírsavaknak 3 formája van:
- az alfa-linolénsav (ALA) – a normál koleszterinszint fenntartására
- az eikozapentaénsav (EPA) – a szív megfelelő működéséhez
- dokozahexaénsav (DHA) – a normál szív- és agyműködés, valamint látás fenntartására
Nagyrészt a táplálékainkkal kell fedezni, azonban a szervezet az ALA zsírsavból korlátozottan elő tud állítani EPA-t és DHA-t. Fontos az omega-3 és az omega-6 zsírsavak aránya, ideálisan 1:1 és 1:2 közötti.
Miben található omega-3?
Elsődlegesen természetes forrásokból érdemes beszerezni a napi szükségletet, amely nőknél 1 g, férfiaknál 1,6 g.
Kiváló omega-3 források a diófélék – napi 4 szem dió fedezi a szükségletet -, a lenmag, a chiamag, a kendermag, valamint a lenmag- és a repceolaj. A fűvel táplált állatok, húsa, valamint a halfélék és a tengeri herkentyűk is nagy mennyiségben tartalmazzák, azonban ezek fogyasztása a vizek szennyezettsége miatt kevésbé jó megoldás, helyette a megbízható forrásból származó, tisztított halolaj jöhet szóba.
Fogyassz omega-3 zsírsavakat tartalmazó ételeket, amelyek fokozzák az aerob anyagcserét, így nő az állóképesség és az izomerő.
Hozzászólás zárolva.