Facebook hozzászólás
518

MI TEHET A TUDATOS VÁSÁRLÓ?

Mikromérgek és klímaváltozás

Táplálkozásunk egyik alapvető nyersanyagát a gabonák adják, a felmelegedő éghajlat kapcsán azonban felmerül a kérdés, hogy milyen káros hatások érhetik a gabonatermésünket és a szervezetünket. A Laboratorium.hu Ésszel a kosárba! cikksorozatában a mikotoxinokkal foglalkozik. Mire kell figyelni a vásárláskor?

Bevásárlókosár, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A növényeken élősködő mikroszkopikus gombák egy része a felmelegedő éghajlaton nagyobb hajlamot mutat mikotoxinok előállítására (a kifejezés a mykes – görög penész –  és a toxicum – méreg – szóból ered, a gombák által megtermelt mérgeket jelenti). Mindez az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár egyik szakmai konferenciáján hangzott el az Ésszel a kosárba! elnevezésű cikksorozat bemutatásakor.

A mikroszkopikus gombák méreganyagai egyaránt károsítják a takarmányozott állatokat és a gabonából előállított élelmiszert fogyasztó ember egészségét: többek között növelik a májrák kockázatát, bőr- és szemirritáció, veseelégtelenség léphet fel a hatásukra, és szaporodásbiológiai zavarokat is okozhatnak.

Az Ésszel a kosárba! kampány célja, hogy segítsen a fogyasztóknak minél biztonságosabb termékeket vásárolni. A Laboratorium.hu tudományos weboldal cikksorozatában a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium szakértői számolnak be a több millió élelmiszerminta vizsgálata után szerzett tapasztalataikról.

Tehén eszik az istállóban, Kép pixabay
Kép pixabay

A mikotoxinok élelmiszerbiztonsági szempontból különösen azért veszélyesek, mert a hőkezeléseknek többnyire ellenállnak. Sokan közülük arra is képesek, hogy a szervezet anyagcseréjének a rendszerében különböző vegyületekhez kötődjönek, „álcázzák magukat”.

A kalászosok vizsgálatára azért van különösen nagy szükség, mert a magyar emberek étrendjében nagy súllyal szerepel a gabonafélékből készült ételek fogyasztása (száraztésztaféleségek, édesipari és sütőipari termékek, gabonapelyhek, müzliféleségek – ez utóbbiakat a dietetikusok rosttartalmuk miatt előszeretettel ajánlják).

A legtöbb ismert mikroszkopikus gomba toxinját – az Aspergillus-fajok által termelt aflatoxinok mellett – a fuzáriumok hozzák létre, ezek a mérgek egyébként a gombák anyagcseretermékei. Főként a kalászon élősködnek, gombafonalaikkal bevonják a gabonaszemeket, anyagcseretermékeik bekerülnek a magba is, onnan pedig könnyen átkerülnek a sütőipari termékekbe. A gabonatáblán akkor látszik leginkább a fusariumos fertőzés, amikor a gabona kalásza zöld (ekkor a zöldes szín foltokban kifakul). A trópusi és szubtrópusi vidékeken a banánültetvényeket is megtizedeli a furmányos mikotoxin.  (lásd a Laboratorium.hu részletes cikkét).





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!