Mindennapi ivászatunk
Elképzelte már valaha, hogy milyen lenne az élet víz nélkül? Életünkben nap mint nap rengeteg vizet használunk nemcsak ivásra, mosásra, főzésre, de az élelmiszerek előállítására is, még akkor is, ha ennek a mennyiségnek sokszor nem vagyunk tudatában. A vízlábnyom egy fontos mérőszám, ami megmutatja, hogy az életünkhöz szükséges élelmiszerek, termékek vagy folyamatok mennyit emésztenek fel ebből a nélkülözhetetlen erőforrásból. Lássunk néhány elgondolkodtató adatot!
A vízlábnyom egy személy, egy közösség vagy akár egy vállalat vízfogyasztását közvetlenül és közvetetten egyaránt mutatja. Ez a teljes előállítási folyamat alatt felhasznált vagy beszennyezett összes erőforrást figyelembe veszi. A közvetlen vízlábnyomunk megmutatja, hogy mennyi vizet használunk fel életünkben egyéni, közösségi, vagy akár országos szinten. A mutató közvetlen változatával pedig azt mérhetjük, hogy az általunk elfogyasztott javak és termékek előállítása milyen mennyiséget emészt fel.
Kik használják a legtöbb vizet?
A Föld vízkészletének csupán 3%-a alkalmas emberi fogyasztásra, aminek 11%-át háztartások használják fel, 19%-át az ipar, 70%-át pedig a mezőgazdaság. A fejlődő országok egy átlagos lakosa naponta 300 liter vizet használ el például mosogatásra, zuhanyzásra és mosásra. Ám ennél sokkal több vizet, akár napi 5 000 litert is fogyasztunk valójában, hiszen a tényleges vízfogyasztásunk megközelítően 90%-a láthatatlan számunkra! Ezt a szakértők virtuális víznek is hívják. Érdemes néhány hátköznapi terméket megvizsgálnunk és azt, hogy elfogyasztásukhoz, illetve felhasználásukhoz mennyi vizet használnak föl:
egy átlagos póló: 2 700 liter
egy farmernadrág: 8 000 liter
egy alma: 125 liter
egy szelet kenyér: 44 liter
egy tojás: 20 liter
egy csésze kávé: 145 liter
Gondolta volna?
Egy átlagos szarvasmarha számára szükséges takarmány megtermeléséhez például több mint három millió liter vízre van szükség, amihez még hozzájárul az a 24 000 liter víz, amit az állat elfogyaszt, illetve további 7 000 liter az istálló fenntartásához, a szállításhoz és a levágáshoz. Így majd 3,1 millió liter víz szükséges 200 kg marhahús előállításához.
Egy átlagos reggeli előállításához nyolc kádnyi vizet használunk fel, egy félliteres palack legyártásához 5,5 litert. Sőt, gondoltad volna, hogy egy laza este alatt akár 150 litert is elfogyaszthatsz? Elég ehhez csupán két whiskyvel koccintani!
Míg más erőforrások, például a nyersolaj helyettesítésére egyre több alternatíva kínálkozik, számos, az élethez nélkülözhetetlen elem nem lehetséges víz nélkül, így az ahhoz való hozzáférés a jövő egyik kulcskérdése. Stephen Leahy szerint például 2025-re öt emberből három nem jut majd elegendő vízhez, így azoknak, akiknek ez megadatik, különösen nagy a felelősségük, hogy tudatosan gazdálkodjanak ezzel a nélkülözhetetlen erőforrással.
További érdekes adatokat itt találsz!
Hozzászólás zárolva.