Mit érdemes tudni a mézről?
Már az ókorban is isteni erőt tulajdonítottak neki, de hogyan érdemes fogyasztani napjainkban?
Előszeretettel fogyasztjuk, és viták tárgya, vajon egészségesebb-e a cukornál. De mi az igazság a mézzel kapcsolatban? Az Agrár magazin utánajárt.
Kevesen tudják, hogy már a kőkorszaki ember is fogyasztott mézet a barlangrajzok alapján. A vadméhek mézét édesítőszerként használta, medvevadászatkor pedig csaliként alkalmazta. Az ókori egyiptomiak egyenesen az istenek eledelének, a halhatatlanság kulcsának tartották. De mi a helyzet napjainkban?
Hogy a méz vagy a cukor egészségesebb, akörül sok vita zajlik: a méz mindenesetre magas fruktóztartalma miatt erősebb édesítő hatással bír, mégis 20-25 százalékkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint az asztali cukor.
A méz nem vegán termék, hiszen méhek állítják elő. Sok vegán azonban ennek ellenére is fogyasztja, hiszen a mézet a méhek nem az ember kedvéért, hanem a saját fenntartásuk érdekében hozzák létre.
Szerencsére olyan élelmiszerről van szó, ami a konyhaszekrényben is eláll, kivéve, ha beszennyeződik, például vajjal érintkezik a felbontás után. Ilyenkor már érdemesebb hűtőben tárolni. Ennek semmi akadálya: a méz szerkezete a hűtőben megváltozik, kristályossá válik, ám ugyanakkor megőrzi jó tulajdonságait.
Köszönjük a Mezőgazdasági magazin, a 8400.info.hu, a Budapesti magazin, az Igazmondó, a Sopronnet és a Szeged Kurír segítségét a cikk elkészültében!
Hozzászólás zárolva.