Nem mindegy, mit hova teszel a hűtőszekrényben
Nem mindegy, mit hova tesz a hűtőszekrényben. Ahhoz, hogy az ételek a leghosszabb ideig megőrizzék frissességüket, vitamintartalmukat, arra a részre kell tenni őket, ahol a lehető legoptimálisabb hőmérséklet éri őket. A sajtot a legfelső polcra, a halat meg a legalsóra. Nézzük csak!
Felső rész – 7-8 fok: ide kerüljenek a sajtok, az előre elkészített ételek. A kávé egy zárható dobozban is sokáig megőrzi itt aromáját.
Középső rész – 4-6 fok: itt a helye a tejnek, a joghurtnak. A vitaminok és egyéb táplálék kiegészítők is ide kerüljenek.
Alsó rész – 0-4 fok: ez az alacsony hőmérséklet a halaknak, a húsoknak, a kolbászoknak, felvágottaknak kedvez.
A dobozok – 10-11 fok: a zöldségek sokáig roppanósak maradnak itt. A paprika, a brokkoli, a karfiol kifejezetten ide való, de a gyümölcsökkel érdemes vigyázni. A barackot, a szőlőt, a cseresznyét nyugodtan iderakhatjuk. A banánt és a citrusokat hűtőn kívül tároljuk, mert a hidegben elvesztik aromájukat.
Az ajtó felső része – 10-11 fok: ez a hűtő legmelegebb része. A vajat, a lekvárokat, a tojást, a mustárt tegyük ide.
Az ajtó alsó része – 10-11 fok: nem csak a hőmérséklet miatt érdemes az üdítőket, a vizet, a sört itt tárolni, hanem azért is, mert igazán kézre esik.
Érdemes a frissen vásárolt dolgokat hátra tenni, a régebbieket pedig előre, így semmi nem vész kárba. Ha marad sült, leves, ezeket két nap alatt mindenképpen fogyasszuk el. Havonta érdemes kimosni a hűtőt ecettartalmú tisztítószerrel, így nem kell tartanunk a baktériumoktól. Ha rendszeresen leolvasztjuk, energiát spórolunk.
Hozzászólás zárolva.