Facebook hozzászólás
290

ÉV HALA, 2020:

Nem sellő! Süllő az igazi beúszó!

Egy igazi király, a süllő nyerte az Év hala címet a Magyar Haltani Társaság honlapján szervezett közönségszavazáson. Három őshonos magyar halfajtára lehetett voksolni. A második helyen a csuka, a harmadikon a német bucó végzett.

Ezúttal 14 642 szavazat alapján dőlt el, hogy a választható három őshonos jelölt közül melyik viselheti az Év hala címet. A süllő a szavazatok 44, a csuka 38, a fokozott védelmet élvező német bucó pedig 18 százalékát kapta.

Süllőfogás, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A süllő nagyra növő, megnyúlt testű, oldalról enyhén lapított halunk. Csúcsba nyíló szája nagy, a szeglete eléri a szem hátulsó vonalát. Benne nagy, erős fogak ülnek, köztük a többiek közül kiemelkedő ebfogak is. Oldalán elmosódó sötétebb sávok, néha foltok találhatók. Két hátúszóját, valamint farokúszóját fekete foltsorok díszítik.

Magyarországon viszonylag széles körben elterjedt, nagyobb folyóink paduczónájától egészen a dévérzónáig gyakori, kisebb folyóinkban azonban csak a bővebb vizű alsóbb szakaszokon lehet rá számítani. A víz oldott oxigéntartalmára érzékeny, ezért kerüli a duzzasztott, feliszapolódott folyószakaszokat, állóvizeink közül pedig inkább csak a jobb oxigénviszonyokkal rendelkező, nagyobb tavakban fordul elő.

Süllő filé, mazsolás durumtésztán

 

Puskás Peti fogyókúrázik. A nem éppen egyszerű folyamatot pedig halételek készítésével oldja meg. Most a Kapjrá kampány keretében ő maga készítette el ezt a finomságot, melyet velünk is megosztott.

A süllő valódi halevő ragadozó, táplálékának zömét elsősorban a küsz képezi. A horgászok körében a legnemesebb ragadozóként ismert, mind csalihalas, mind pergetőmódszerekkel eredményesen fogható. A hazai horgászrekord 15,5 kg (2014). Húsa szálkamentes, kiváló minőségű, a halgasztronómia egyik legkedveltebb alapanyaga.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!