Program meg egy kis jó borozás – még ma! Irány Etyek!
A kilencvenes évek végén pezsdült fel először az élet Etyeken. A helyi borászok kinyitották pincéiket, vendégül látták egymást és a környékbeli látogatókat egy-egy pohár borra, majd ezt követte az Etyek Pincefesztivál, illetve az Etyeki Kezes-Lábos. Az etyeki borászok most ismét összefogtak, hogy boraikat még szélesebb körben ismertethessék meg a borkedvelőkkel, így augusztus 30-án megnyitja kapuit az etyeki szüretnyitó Borangoló.
Az etyeki borászok célja, hogy a borkedvelők ne csak évente kétszer, hanem akár többször is megforduljanak a régióban egy-egy ebéd vagy borkóstoló erejéig. Éppen ezért a szervezők szeretnék a kezdeteknél megszokott módon folytatni a vendéglátást. Több mint tíz év tapasztalatával, újításaival és fejlődésével felvértezve várnak mindenkit nyitott pincéikben, hangulatos teraszaikon vagy éppen szőlőlugasaikban.
Az Etyek-Budai borvidéket a pezsgő tradíciók és a termőhely alaki és földrajzi övi hasonlóságai miatt a szakértők a Champagne-hoz szokták hasonlítani. A pezsgőgyökerek nemcsak történelmi háttérre utalnak, hanem a termőhely adta potenciálra is. A régió – fekvése alapján – része az Észak-Magyarország borvidékei által jellemezhető könnyű, friss fehérbor-vonulatnak, azonban a magyar példák közül egyedülálló módon benyúlik a fővárosba is.
Klímája a meszes talajoknak köszönhetően elsősorban a friss fehér és a rozé borokat segíti kiteljesedni. A Budai dombok, a Zsámbéki medence és a Velencei hegység domborzata pedig megvédi szőlőit a fagyoktól, és kiválóan biztosítja a terméknek a szükséges hőösszeget is.
Az etyeki régió fő borcsoportjába a gyümölcsös, friss fehérborok, illetve pezsgők, kiegészítő termékeibe a rozék és könnyű vörösborok tartoznak. Borainak meghatározó jellemzője a gyümölcsös, üde és friss ízhatás.
Az etyeki borvidéken a klasszikus Sauvignon Blanc-tól és a mélyen gyümölcsös Chardonnay-tól a játékos Királyleánykán keresztül egészen a nyughatatlan Zenitig mindenki megtalálhatja kedvenc borát, és megismerkedhet a borvidék borászainak különlegességeit.
A Borangoló programjainak keretében számos gasztronómiai és kézműves kiállító kínálja majd portékáit, így érdemes Etyekre látogatni! Ott pedig pincéről pincére…
Hozzászólás zárolva.