Facebook hozzászólás
450

Pünkösdi Örökség Ünnep

A szentendrei Skanzenben nemcsak pünkösdi népszokásokkal ismerkedhetnek a látogatók pünkösdvasárnap és hétfőn. Harminc szellemi kulturális örökségét őrző közösség több száz képviselője mutatkozik be, és enged bepillantást az elődeitől örökölt és megőrzött szokásokba. Két napon át színpadi produkciók, kézműves foglalkozások, felvonulás, zenei és táncos programok várják a látogatókat.

Pünkösd a Skanzenben, Kép: Farkas-Mohi Balázs
Pünkösd a Skanzenben, Kép: Farkas-Mohi Balázs

A Skanzenben felfedezhetik az érdeklődők a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe került magyarországi hagyományokat, de találkozhatnak a V4 országok közös örökségét képviselő dudásokkal is. A színes, változatos forgatagban itt lesznek a selmeci diákhagyományokat őrző soproni és miskolci egyetemisták, a hajdúdorogi Krisztus-katonák, a mezőtúri és magyarszombatfai fazekasok.

Megismerhetjük a farsangi szokások magyarországi változatait: a mohácsi busójárást, a novaji remélést, a rábavidéki szlovének rönkhúzását és a mohai tikverőzést. Kísérletezhetünk kalocsai pingálással, tápéi gyékényszövéssel és balatonendrédi csipkekészítéssel, de a hagyományos eszközöket készítő halászok életébe is bepillanthatunk.

Nyílnak a lakatok a szekszárdi pincék ajtaján, menjünk csak be!
Ahogy melegszik az idő, egyre vonzóbbak a szabadtéri programok, mind többen kerekednek fel, és látogatják meg az ország különböző vidékeit. A Szekszárdi borvidék borászai tartják a hagyományt, és a pünkösdi hosszú hétvégén, május 18-tól nyitott pinceajtókkal és jó borokkal várják az érdeklődőket.

A bátrabbak beállhatnak a nagyecsedi és a sárközi táncosok közé, vagy felpróbálhatják a matyó népviseletet. A gasztronómia iránt érdeklődők pedig a karcagi birkapörkölt, a borsodnádasdi molnárkalács és a szatmár-beregi szilvalekvár készítésének fortélyaiba kóstolhatnak bele a Skanzenben.

A pünkösdi királynéjárás és a pünkösdi királyválasztás szokását a Gyermek Örökség Népművészeti Egyesület több száz gyermek táncosa hozza el a múzeumba. A rendezvény az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség védnöksége alatt áll és része a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 nemzetközi programsorozatnak.

Ez a gombóc biztosan nem akad a torkodon
Gombóc, kaviár és pezsgő – ez lesz az idei Gourmet Fesztivál központi témája. Ezúttal is érdemes lesz a pünkösdi hétvégén a Millenárisra zarándokolnia a minőségi gasztronómia szerelmeseinek. Magyarország top éttermeit, legjobb cukrászdáit, borászatait, a hazai gasztronómia aktuális finomságait ismerhetjük meg, és ízelítőt kaphatunk a nemzetközi csúcsgasztronómia világából is.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!