Facebook hozzászólás
671

Értékes tanácsok

Táplálkozási ajánlás a Covid-ból gyógyulóknak

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlást adott ki a Covid-betegség utáni regenerációhoz, hogy könnyebben magunk mögött tudhassuk a fertőzés időszakát.

Szerencsére sokan meggyógyulnak a Covid-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalmakkal vagy éppen csökkent étvággyal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával. A gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást. Másfelől az sem mindegy, milyen kondícióban kap el minket egy betegség.

Noha a Covid esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, az alultápláltság legalább ilyen veszélyes. Egy friss svájci kutatás szerint az alultáplált belgyógyászati betegeknél 20 százalékkal csökkenthető a halálozási arány táplálkozásterápiával. Ezért a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének összeállította ajánlását a betegség utáni regenerációhoz.

A tejes italok plusz tápanyagokat biztosítanak. Fotó: Depositphotos
A tejes italok plusz tápanyagokat biztosítanak. Fotó: DepositphotosA tejes italok plusz tápanyagokat biztosítanak. Fotó: Depositphotos

 

Tanácsok fogyás és/vagy alultápláltság esetén

  • rendszeresen ellenőrizzük a súlyunk alakulását
  • együnk gyakran, keveset, főétkezések közé feltétlenül iktassunk be 2-3 kisebb étkezést
  • részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, pl. halat, vagy csirkehúst rizzsel,
    túróval töltött héjában sült burgonyát
  • dúsítsuk az ételeinket például reszelt sajttal, darált mandulával, dióval vagy éppen tejporral
  • fogyasszunk bőségesen folyadékot, a palettát színesíthetjük tejes italokkal is, amelyekkel a
    vízhez képest plusz tápanyagokat és kalóriát nyerhetünk
  • súlyos étvágytalanság és jelentős fogyás esetén speciális roboráló készítményekre és
    tápszerekre is szükség lehet, ilyenkor az étrend szakszerű összeállításáért forduljunk
    dietetikushoz.

Tanácsok étvágytalanság, az ízérzékelés és szaglás csökkenése esetén

  • nyugodtan válasszuk a kedvenc ételeinket
  • az intenzívebb összetevőkkel, mint például a mustárral, a tormával, fűszerekkel, savanykás
    gyümölcsökkel vonzóbbak lehetnek az ételek
  • a változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes
    kísérletezni
  • ha túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy ételt, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés például
    mézzel
  • fémes szájíz esetén ne használjunk fém evőeszközöket
  • kisebb tányéron nem hat riasztóan soknak az étel
  • szájszárazság esetén gyakrabban öblítsünk szájat, de ne használjunk alkoholos szájvizeket, a
    nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása.
Fogyasszunk intenzívebb ízeket, például tormát vagy mustárt. Fotó: Depositphotos
Fogyasszunk intenzívebb ízeket, például tormát vagy mustárt. Fotó: Depositphotos




Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!