Értékes tanácsok
Táplálkozási ajánlás a Covid-ból gyógyulóknak
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlást adott ki a Covid-betegség utáni regenerációhoz, hogy könnyebben magunk mögött tudhassuk a fertőzés időszakát.
Szerencsére sokan meggyógyulnak a Covid-ból, de felépülésük után gyakran még hónapokig küzdenek krónikus fáradtsággal, memória- és koncentrációzavarokkal, izom és ízületi fájdalmakkal vagy éppen csökkent étvággyal, illetve az ízérzékelés és szaglás hiányával. A gyengeség, étvágytalanság, hányinger, szájszárazság miatt könnyen alakul ki fogyás és alultápláltság, ami lassítja a teljes gyógyulást. Másfelől az sem mindegy, milyen kondícióban kap el minket egy betegség.
Noha a Covid esetében a túlsúly kockázati tényezőnek számít, az alultápláltság legalább ilyen veszélyes. Egy friss svájci kutatás szerint az alultáplált belgyógyászati betegeknél 20 százalékkal csökkenthető a halálozási arány táplálkozásterápiával. Ezért a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének összeállította ajánlását a betegség utáni regenerációhoz.
Tanácsok fogyás és/vagy alultápláltság esetén
- rendszeresen ellenőrizzük a súlyunk alakulását
- együnk gyakran, keveset, főétkezések közé feltétlenül iktassunk be 2-3 kisebb étkezést
- részesítsük előnyben a kalória- és fehérjedús ételeket, pl. halat, vagy csirkehúst rizzsel,
túróval töltött héjában sült burgonyát - dúsítsuk az ételeinket például reszelt sajttal, darált mandulával, dióval vagy éppen tejporral
- fogyasszunk bőségesen folyadékot, a palettát színesíthetjük tejes italokkal is, amelyekkel a
vízhez képest plusz tápanyagokat és kalóriát nyerhetünk - súlyos étvágytalanság és jelentős fogyás esetén speciális roboráló készítményekre és
tápszerekre is szükség lehet, ilyenkor az étrend szakszerű összeállításáért forduljunk
dietetikushoz.
Tanácsok étvágytalanság, az ízérzékelés és szaglás csökkenése esetén
- nyugodtan válasszuk a kedvenc ételeinket
- az intenzívebb összetevőkkel, mint például a mustárral, a tormával, fűszerekkel, savanykás
gyümölcsökkel vonzóbbak lehetnek az ételek - a változatosabb ízvilág mellett különböző állagú és hőmérsékletű fogásokkal is érdemes
kísérletezni - ha túl sósnak vagy keserűnek érzünk egy ételt, ízérzékünkön javíthat egy kis édesítés például
mézzel - fémes szájíz esetén ne használjunk fém evőeszközöket
- kisebb tányéron nem hat riasztóan soknak az étel
- szájszárazság esetén gyakrabban öblítsünk szájat, de ne használjunk alkoholos szájvizeket, a
nyálelválasztást fokozhatja cukormentes cukorka vagy rágó fogyasztása.
Hozzászólás zárolva.