Több lencse, jobb munka
Néha szapuljuk magunkat, mert nem vagyunk elégedettek a munkabírásunkkal. Arra azonban nem gondolunk, hogy idegeinknek és agyunknak adóznunk kell a megfelelő teljesítményért…
Az idegrendszer és az agy az emberi szervezet legbonyolultabb struktúrái. Sokunkban nem tudatosul, hogy az étkezéssel mennyire befolyásoljuk működésüket. A táplálkozásról többnyire a gyomrunkra és a belünkre asszociálunk, holott a felszívódó anyagok némelyike elengedhetetlen a gondolkodás és idegeink működése szempontjából.
Az idegrendszer és az agy kiegyensúlyozott funkcionálásához nélkülözhetetlen a B-vitamin. Számos típusa közül a tiamin, a riboflavin és a niacin a legfontosabbak a szervezet számára. Lássunk egy kis áttekintést mind a három egészségünkben betöltött szerepéről, valamint hogy milyen táplálékok fogyasztása révén juthatunk hozzájuk!
A tiamin
A tiamin hiánya gátolja az idegrendszer hibátlan működéséhez szükséges aminosavak termelődését, valamint az agy számára fontos glükóz képződését. Ha a szervezet kénytelen hosszútávon nélkülözni, olyan problémák léphetnek fel, mint az ödéma, az izomgyengeség, de akár olyan agykárosodáshoz is vezethet, mint például a memória sérülése. Alkoholizmus vagy epilepszia kezelések során fokozottan fennáll a tiamin hiány veszélye.
Rengeteg tiamin van a gabonafélékben, mint például a búzában, a barna kenyérben, továbbá a barna rizsben, a borsóban, a babban valamint a lencsében. Húsok közül a máj tartalmazza belőle a legtöbbet, és általában a sertés hús.
A niacin
A niacin hiány hosszútávon szintén az idegrendszer károsodásához vezethet. Ez olyan tünetekben nyilvánul meg, mint a gyengeség, a remegés és a depresszió. Szélsőséges esetekben a niacin hiány önkívületi állapothoz, elmezavarhoz és akár halálhoz is vezethet.
Ezt elkerülendő sok húst kell enni, és szintén ajánlott a gabonafélék fogyasztása, mint például a zabé. Ezen kívül niacinban gazdag még szintén a barna rizs, a búza és a kukorica. Érdekes, hogy Mexikóban sokkal ritkábbak a niacin hiányból eredő betegségek, mint például Dél-Afrikában. Ez annak tudható be, hogy a mexikóiak citromos vízbe áztatják a kukoricát, melyből a tortillát készítik, míg a dél-afrikaiak nem végzik el a procedúrát, mely során a zöldségben található aminosav könnyebben felszívhatóvá válik a szervezet számára.
Hozzászólás zárolva.