XIII. Egri Bikavér Ünnep
Az egri legenda szerint a bikavér elnevezés a török időkből származik: Az egri várat az oszmán túlerő ellen védő vitézek megerősítésére a vár kapitánya, Dobó István vörösbort hozatott fel a pincékből. A törökök látták, hogy az italtól a vitézek új erőre kaptak – és babonásak lévén – a lecsurgó vörös folyadékról azt hitték, a bikák vérét issza az ellenfél. Nem is mertek akkor tovább harcolni ellenük.
Időpont: 2009. július 10-12.
A legenda aligha igaz: a történelmi hagyatékok csak a 19. század második felében kezdik említeni ezt a nevet, viszont a bor legendás lett. Ez köszönhető egy konkurens bortermelő és bikavér előállító vidék (Szekszárd) költőjének, Garay Jánosnak, aki megalkotta a bikavér elnevezést.
Eger Város Hegyközsége az erőt adó nedű ünnepét immáron tizenharmadik alkalommal rendezi meg a város főterén Szent Donát Napján.
A Dobó téren török időket idéző sátrakban 30 egri borászat kínálja különböző évjáratú minősített Egri Bikavérét, melyhez neves egri éttermek készítik a város jellegzetes ételeit. A kulturált borfogyasztást, igényes gasztronómia kíséretében úgy mutatják be a borászok és a vendéglősök, hogy mindenki számára érezhető legyen az Egri Bikavérek sokszínűsége, de mégis egységes ízharmóniája. A borünnep megnyitóján kerül sor Eger szőlészeti-, borászati-, borgasztronómusi díjainak, valamint az Egri Borvidéki Borverseny díjainak átadására is. Megtudhatják az érdeklődők kit tüntetnek ki Eger Szőlő- és Borkultúrájáért éremmel, de emellett díjat kap a 2008-as év Egri Szőlőtermelője, Bortermelője, Borgasztronómusa illetve kiderül az is, ki lesz az Egri Bikavér Nagykövete. Vasárnap az egri Donát dűlőben a Szent Donát szobornál a szőlő- és bortermelők fohásza hangzik el a jó termés reményében, továbbá egy különleges borlovag avató keretében az Európai Borlovagrend Egri Bikavér Legátusának lovagjait is felavatják. A borgasztronómiai élvezetet színvonalas kulturális programok, népzenei és jazz koncertek teszik teljessé.
Részletes programok:
Hozzászólás zárolva.