Zsebes karaj Czakó Marianntól
Nagyon könnyen és rövid időráfordítással elkészíthető, és ahhoz igazíthatjuk a receptet, amit éppen itthon találunk. Nem kell hozzá más, mint egy szép sovány sertéskaraj egyben, valami jóféle házikolbász vagy sonka, esetleg szalonna, pár szelet sajt, és zöldfélék, fűszerek.
Hozzávalók:
1-1,5 kg sertéskaraj
1 szál parasztkolbász
20 dkg trappista sajt
5 vékony szelet Fekete erdei sonka
1 kisebb kalifornia paprika
1 zöldpaprika
1 hegyes erős paprika
3 szál zöldhagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2-3 ágacska friss zsálya
2 dl fehérbor
só, bors, vegeta, fűszerpaprika (magyaros fűszerkeverék)
kevés zsiradék a sütőforma kikenéséhez
Elkészítés :
Az egybe karajt kb. 1-1,5 cm vastag szeletekre bevágjuk, úgy, hogy az alja egyben maradjon, így alakítjuk ki a zsebeket.A húst befűszerezzük, sóval, borssal, vegetával, 1 teáskanál fűszerpaprikával (magyaros fűszerkeverék), zsályával, és 1-2 órát állni hagyjuk a fűszerben. Még jobb, ha előző nap ezekkel a fűszerekkel és pár kanál olajjal bepácoljuk, és a hűtőben hagyjuk másnapig.
Addig felszeleteljük a kolbászt, paprikákat, zöldhagymát, a fokhagymát megpucoljuk, a sajtot vastagabb szeletekbe vágjuk.
Egy jénai vagy kerámia tál alját kikenjük zsiradékkal ( nálam mangalica zsír), belerakjuk a karajt, és elkezdjük a zsebeket megtölteni, lehetőleg egyformán, hogy a szeletelésnél szép mintát adjon ki.
A zsebekbe nálam 3-3 szelet kolbász, egy vékony szelet sonka, egy szelet sajt került, és mindhárom paprikából 1-1 karika. A zöldhagymát és a fokhagymát köré raktam, a tetejét friss zsályalevelekkel szórtam meg.
Amikor elkészültünk a zsebek töltésével, aláöntjük a 2 dl fehérbort, és alufóliával letakarva kb. 1 óra hosszát sütjük a sütőben. Amikor a hús megpuhult, levesszük róla az alufóliát, visszatoljuk a sütőbe, és szép pirosra sütjük.
https://www.eletforma.hu/kitchen-aid
Hozzászólás zárolva.