Facebook hozzászólás
595

ILLATOS, FINOM ŐSZ

4 recept komorság ellen

Bekuckózós őszi estek, meleg takaró, lágy gyertyafény, finom illatok a forró sütőből. Van valami megfoghatatlan varázsa az ősznek. Azonban, néhány íz ezt a megfoghatatlanságot mégis képes egészen közel hozni hozzánk, akár a saját konyhánkba is. Négy különleges őszi hangulatjavító recepttel készültünk!

Biztosan ismeritek a sült sütőtök és a mézes-diós sült alma receptjét, amit csak be kell rakni a sütőbe és máris kész a csodás nasi, viszont van még néhány különleges recept, ami felébreszti az őszi estek édes hangulatát; ezek közül nézünk meg most párat.
Emlékeztek arra, hogy a sárga-leveles erdő egy napsütéses délelőttön hogyan néz rátok? És a talpad alatt ropogó levelek hangja, vagy a szúrós gesztenyék, amiket a lábaddal gurítasz tovább, eszedbe jutnak? Ha tehetitek, legközelebb inkább hajoljatok le azokért a gesztenyékért, és vigyetek haza belőlük egy adaggal. De vigyázat, csak a szelíd gesztenye fogyasztható! Adunk egy tippet, hogyan készíts egyszerűen sült gesztenyét belőlük!

Finom csemege. Fotó: Pixabay
Finom csemege. Fotó: Pixabay
  • Áztassátok be 2 órára a gesztenyéket.
  • Vágjatok keresztet a gesztenyék közepébe, hogy a sütőben fel tudjon nyílni a héja.
  • Ezután tegyetek a 200 °C-os sütő aljába egy edény vizet, és süssétek a sütőpapírra szórt gesztenyéket 25 percig.
  • Miután kivettétek, bugyoláljátok 10 percre konyharuhába, így miközben pihen, még tovább puhul.
  • Fogyasszátok késői szüretelésű édes furminttal, esetleg jégborral!

Az őszi megfázásos időszakban (és persze a mostani pandémia időszakában) különösen jól tud esni egy komor, esős napon a sütőben sült rozmaringos cékla. A fogyókúrázóknak sokszor ajánlják a krumpli alternatívájaként, hiszen kalóriaszegény, ráadásul egy igazi vitaminbomba. Így készítsétek el:

A variációk száma végtelen. Fotó: Pixabay
A variációk száma végtelen. Fotó: Pixabay
  • Hámozzátok meg a céklát, majd vágjátok kisebb szeletekre
  • Rendezzétek egy tűzálló tálba, locsoljátok meg olívaolajjal, balzsamecettel, és rakjatok a céklák közé fokhagymát, rozmaringot, kakukkfüvet, majd sózzátok, borsozzátok zlés szerint.
  • Fedjétek le az edényt alufóliával és tegyétek 180 °C-ra előmelegített sütőbe
  • Körülbelül 50-60 percig süssétek, de teszteljétek egy villával, hogy elég puha -e
  • Ha megpuhult, vegyétek le róla az alufóliát, és pirítsátok még pár percig.
  • Tálaljátok köretként húsok mellé.

Aztán nézzünk még valami különlegest! Tudtátok, hogy a csicseriborsóban található tápanyagok javítják a hangulatot? Valljuk be, előfordul, hogy a sok sötét esős nap után jól jönne valami fincsiség, ami még a hangulatunkra is pozitív hatással van. Íme egy pikáns, roppanós csicseriborsó nasi!

Pofonegyszerű. Fotó: Pinterest
Pofonegyszerű. Fotó: Pinterest
  • Használjatok főtt vagy konzerv csicseriborsót, borítsátok egy konyharuhába és töröljétek szárazra.
  • A sütőpapírral kibélelt sütőlapra szórjátok rá a száraz csicseriborsókat, locsoljátok meg olívaolajjal, és szórjatok rá sót, füstölt paprikát, és őrölt római köményt.
  • Helyezzétek a sütőlapot a 200 °C-ra előmelegített sütőbe, és süssétek ropogósra körülbelül 20-25 perc alatt.
  • Fogyasszátok nasiként vagy szórjátok a kedvenc salátátokra, garantáltan levesz majd a lábatokról!
Müzli az ősz ízeivel. Fotó: Mixit
Müzli az ősz ízeivel. Fotó: Mixit

Valószínűleg mindenkinek más, de nektek milyen az ősz-illata? Almás-fahéjas? Esetleg csokis, vagy sárgabarackos-mogyorós? Ha már reggel is ezekre az ízekre vágytok, akkor egyszerűen csempésszétek bele ezeket az ízeket a napindító müzlidbe, és szívjátok magatokba a hangulatát. Mi a Mixit Sült ősz keverékét hívtuk segítségül, hogy egy őszi müzli mixet alkossunk magunknak, de bátran kísérletezzetek bármivel. Bármelyiket is készítitek el, ne felejtsetek el mélyen beleszippantani, és egy pillanatra csak élvezni az illatok varázsát. Lépjetek ki egy percre a hétköznapokból, és értékeljétek az apró örömöket, hiszen az ősz egy-egy rosszkedvű napján még inkább szükségünk van ezekre.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!