4magos fittkeksz, amit csak kilószámra érdemes sütni
Az első sütést hetenkénti követte, és azóta is folyamatosan, kilószámra gyártom. Egészséges és ropogós keksz a család erőgépekkel birkózó tagjainak kedvence.
- 50 deka liszt (25 deka teljes kiőrlésű búza, és ugyanannyi zabliszt)
- 10 deka tökmag
- 10 deka napraforgómag
- 10 deka szezámmag
- 10 deka lenmag
- 4 deci fehérbor
- 3 deci olíva olaj
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- só, pici bors
Elkészítés:
A magokat egy nagyobb teflonedénybe összeöntjük, és egy pici olajon folyamatosan kevergetve kb10-15 percig pirítjuk. (nem elégetni!) A kisebb magok majd szanaszét próbálnak röpködni, de kitartó kevergetéssel azért egyben lehet őket tartani.) A teljes kiőrlésű liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a kb 3 lapos kiskanál sót, egy kevés borsot (kihagyható), a szódabikarbónát, majd a megpirított magokat, és az olaj, valamint a fehérbor hozzáadásával jól összedolgozzuk. A mutatvány nem túl bonyolult, bár a magok próbálnak mindeközben szabadulni, ám az olaj és a bor majd segít a kidolgozásban és az összetartásban. (Főleg, ha a borból egy keveset mi is bekortyolunk.)
Kb. fél órát pihenni hagyjuk, hogy az alapanyagok összeszokjanak, majd 4-5 mm vastagságra kisodorjuk a tésztát. Nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd tepsibe tesszük. (A tepsiket nem kell zsiradékkal „megsimogatni”, a tésztában lévő olaj miatt nem fog odaégni.)
Forró sütőbe toljuk és közepes fokozaton, kb. 10-15 percig sütjük. Amikor már látod, hogy aranybarna, akkor vedd ki, ne szárogasd tovább!
Tipp: Tapasztalataim szerint érdemes mindjárt dupla adagban készíteni, mert szédületes gyorsaságban fogy. Nálunk a fogyókúrázó és erőgépekkel birkózó családtagok kenyér helyett fogyasztják.
A spenótos-gombás pitét megsütötted már? Kár lenne kihagyni!
Hozzászólás zárolva.