5 téli ital a hideg napokra
Ha beköszönt a fagy a forró fürdő és a forró ital a legjobb módja, hogy megmelegítsük fázó tagjainkat. Sokféle olyan ital van, amit ilyenkor kortyolgathatunk alkoholos és alkoholmentes egyaránt.
1. A nagy klasszikus a forralt bor
Attól függően mennyire erősen szeretjük, hígítsuk a bort vízzel és adjunk hozzá 2 decinként egy evőkanál cukrot. Melegítsük, de nevével ellentétben ne forraljuk! Mehet bele a fahéj (2 literhez 2 cm), szegfűszeg (2 decinként 1-2 db) és néhány gerezd narancs és a megmosott héj is belekerülhet. Én vörösborból szoktam, szeretem, de ittam már fehérborból készültet is, ami remek volt.
2. Forró cíder, mert ilyen is van
Fele-fele arányban keverjük az almabort almalével és kockázzunk bele almát is. Cukor csészénként 2 teáskanál vagy még jobb,ha mézzel édesítjük és persze fahéj is kerüljön a fazékba. Nagyon finom, vetekszik a forralt borral, de nálunk egyelőre nem terjedt el. Mivel a nyáron hideg társai arattak, ezért talán a téli változat is ismertebbé válik.
3. Puncs, angolosan rummal
Tegyünk fel annyi vizet forrni, amennyi borunk van, dobjunk bele narancs és citromhéjat. Fele-fel arányban öntsünk össze vörös és fehér bort. Minden decihez számoljunk 3 cent rumot, ezt is töltsük bele. HA felforrt a víz, mehet a fazékba az alkoholos keverék. Cukrozzuk, ahogy a forralt bort, vagyis poharanként egy evőkanállal számolva. Ha ismét megforrt, akkor facsarjunk bele citrom és narancslevet, majd vegyük le a tűzről.
4. Téli tea, alkohol nélkül
A puncshoz hasonlóan készítsük el, csak az alkoholos keverék helyett teafiltert dobjunk a lobogó vízbe, amit citrushéjjal és fahéjjal tettünk fel a tűzre. Néhány gerezd is belekerülhet a gyümölcsből és persze a mézet se sajnáljuk. készíthetjük ízesített teából, az almás kiváló erre a célra, vagy hagyományos fekete teából.
5. Forró csoki, házilag
Meglehetősen egyszerű és jól variálható. Fél liter tejet egy tasak vaníliás cukorral forraljunk fel. Fölözzük le, majd tegyük fel ismét melegedni. Egy tábla csokit kockánként dobjunk bele és folyamatosan kevergessük, ameddig fel nem olvad. Ízesíthatjük reszelt narancshéjjal vagy rummal, rumaromával is.
Hozzászólás zárolva.