Facebook hozzászólás
336

A görögök legjobb ötlete, a muszaka

Érdemes kipróbálni más nemzetek konyháinak klasszikus receptjeit, ezzel nemcsak szuper íz-élményekben lehet részünk, de megtanulhatunk más konyhatechnikai eljárásokat is. A görögök muszakája remek kiindulópont, hogy körülnézzünk a nagyvilágban.

Görög muszaka, Kép: flickr.com
Kép: flickr.com

Hozzávalók:
0,5 dkg darált hús
0,5 kg krumpli
1 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 közepes padlizsán
2 közepes paradicsom
kb. 3 dl sűrű paradicsomszósz (passata)
6 dkg vaj
6 evőkanál liszt
6 dl tej
10 dkg reszelt füstölt sajt
szerecsendió

bors
őrölt fahéj
oregánó
olaj

Elkészítés:

A padlizsánokat megmostam, szárukat eltávolítottam, majd kb. ujjnyi vastag szeletekre vágtam. Kevés olajon pirosra sütöttem mindkét oldalukat, majd papírtörlőre szedegetve félretettem a szeleteket.

A krumplit fél centis karikákra vágva sós vízben megfőztem, leszűrtem, félretettem.

A vöröshagymát apróra vágva olajon megdinszteltem, rádobtam a darált húst, a fakanállal elnyomogattam az összeállni hajlamos göböket, fehérre pirítottam, majd hozzáadtam a két apróra vágott paradicsomot, sóztam, borsoztam, adtam hozzá egy mokkáskanál oreganot, fahéjat, ráöntöttem a paradicsomszószt, és kis lángon puhára főztem a szószt. Mire elkészült, besűrűsödött.

A vajból, lisztből, tejből, sóból, borsból és szerecsendióból a szokásos módon besamelt főztem, végül beledobtam a kb. 10 dkg reszelt füstölt sajtot.

Egy vékonyan kiolajozott jénaiba leraktam a padlizsán karikákat, rámertem a húsos szószt, betakartam a krumpli karikákkal, végül a besamel mártást öntöttem a tetejére, 180 fokos sütőben 40 percet sült.

Pármai padlizsán: igazi olasz ízek
Sokan félnek a padlizsántól, mert azt hiszik, nehéz elkészíteni úgy, hogy ne legyen keserű. De elég csak fél órára besózni majd leöblíteni, ezt a buktatót máris elkerültük. Az olaszok pedig sosem tévednek, ha padlizsánról van szó.

https://www.eletforma.hu/kitchen-aid



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!