A hónap séfje, aki Brad Pitt-nek is főzött-receptekkel
Interjú a hónap séfjével, Kiss Mariannal, aki Brad Pitt-nek és népes családjának is főzött és Dukai Reginával. Receptek:Mariann Dobva-rázva, édes-savanyú mangalica zöldséges rizstészta és Regina Sportszelet-tortája. .
Dobva-rázva, édes-savanyú mangalica zöldséges rizstésztával
4 személyre, könnyű elkészíteni
70 dkg mangalicakaraj, 1 kicsi chili kimagozva, 2 fej közepes hagyma, 3 db színes kaliforniai paprika,1 db sárgarépa, 1 csomag rizstészta, 1 db lime, 2 ek. kukoricakeményítő
A húspáchoz
1 tojássárgája, 3 ek. világos szójaszósz, ½ ek. barna cukor
A szószhoz
3 ek. barna cukor, 3 ek. rizsecet, 2 ek. rizsbor, 1 csapott ek. étkezési keményítő,
2-3 ek. halszósz vagy osztrigaszósz, 2 ek. sűrített paradicsom, 6 ek. víz, 3 ek. szezámolaj
1. A zöldségkeveréket készítsük el a következőképpen: a sárgarépát, a chilit, a színes paprikát ízlésünknek megfelelően szeleteljük fel, én vékony csíkokra szeleteltem, a répát pedig kb. 2-3 mm vastag szeletre. Sózzuk be, és hagyjuk érni kb. 1 órát, ezután hideg vízzel mossuk le, és csöpögtessük le a vizet.
2. A húst vágjuk vékony csíkokra, majd a páclében érleljük 30 percig. A paprika magjait távolítsuk el, majd vágjuk hosszúkás csíkokra, így járjunk el a hagymával is. A bepácolt húst forgassuk az étkezési kukoricakeményítőbe, majd közepes lángon süssük olajban aranyszí¬nűre. Ezután vegyük ki az olajból. Ismét hevítsük fel az olajat, majd süssük a húst még körülbelül 30 másodpercig, amíg a széle ropogóssá nem válik. Ügyeljünk arra, hogy a húscsíkok ne ragadjanak össze. Amikor ez megtörtént, vegyük ki a húst. Süssük meg 2 evőkanál olajban a felszeletelt hagymát, utána pedig a feldarabolt zöldségkeveréket, kb. 10 perc alatt dobva-rázva le is pirultak a zöldségek. Ezután öntsük rá a szószt. Zárjuk le a lángot, és keverjük hozzá a megsütött húst.
3. A rizstésztát a csomagoláson feltüntetett módon készítsük el, tegyük tányérba, szedjünk rá a zöldséges húsból, nyomjunk rá egy kis lime-levet, és kész.
Az első igazi sikerélmény
Augusztusi lapszám sztárvendége Dukai Regina, akinek a családjában mindig a konyha volt a központi hely.
Miután megisszuk a kávét és a jól behűtött ásványvizet, amivel Regina kínál bennünket, el is kezdjük a fotózást. Nagyban megkönnyíti a helyzetünket, hogy mindent profin előkészített: a levest már csak tálalni kell, a sültnek még 20 perc kell, hogy szépen megpiruljon, a desszert pedig a hűtőben hűl.
.
– Tulajdonképpen mindenki tudott és szeretett főzni a családunkban, soha nem volt üresjárat a konyhában. Ott zajlott az élet, valami mindig készült. Amikor nagyob¬bak voltunk, nekünk is be kellett segíteni, akár a nagyinál, akár otthon voltunk. Be¬vallom, ekkor még nem igazán szerettem a főzést – teszi hozzá mosolyogva – mert kötelező feladat volt. Ez csak akkor változott meg, amikor felköltöztem Budapestre és önálló lettem.
Mindenki, aki szeret főzni, azt tartja a legjobb érzésnek, amikor az elkészült fogásokkal nemcsak magának, hanem a barátainak, a családjának is örömet szerezhet. Így volt ez Reginával is:
– Először a testvéremnek főztem, a barátaimnak és a barátnőimnek. Mikor hogy jött össze a társaság. Az első igazi sikerélményem azt hiszem, egy hagymaleves volt, ez tényleg nagyon finom lett – mondja büszkén. – Nincs nagyobb öröm annál, mint amikor ízlik a főztöm azok¬nak, akiknek készül, és akiket szeretek.
Nem is gondolnánk, de ez a törékeny lány mindent szeret, ami igazi, jó magyaros fogás: hagyma, fokhagyma, jó sok paprika nélkül el sem tudja képzelni a főzést.
– A sült oldalas rengeteg fokhagymával, hagymaágyon, ez nálam abszolút favorit. Szeretem a főzelékeket, a jó magyaros sültekkel megpakolt tálakat: szalonna, hurka, kolbász, oldalas, tarja!
Hozzászólás zárolva.