Facebook hozzászólás
353

A kuriózum zöld dióról, receptekkel

A diót már régóta ismerjük kívül-belül, a zöld dió és különösképp a milotai zöld dió azonban – bár a legmagasabb minőségű dióként tartják számon – most indult hódító útjára. Az egyre népszerűbb, hungarikum-számba menő ínyencség nemcsak önmagában, de számos étel kiegészítőjeként fogyasztható, különleges gasztronómiai élményt biztosít, ráadásul még egészséges is.

A diófa hazánkban őshonos növény, olyannyira, hogy már honfoglaló magyar őseink is gyűjtögették, fogyasztották a Kárpát-medencében. A legismertebb és legjobb termőhelyek a mai Tiszacsécse és Milota környékén találhatók. A dió hasznosítása több évezredes múlttal büszkélkedhet – szinte minden része értékes.

A csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió, amely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. A hibátlan darabok szedését és átválogatását az optimális hőmérsékleten való áztatás és hosszú érlelés, a fűszerek gondos kiválasztása, a mesterséges adalékanyagoktól mentes előállítás és a használt recept pontos betartása követi. Az eredmény: enyhén diós, fűszeres illatú és ízű, édes finomság. A zöld dióból különféle eszenciák, borok, likőrök, olajok, lekvárok is készülnek.

A milotai zöld diót a világ egyik leghíresebb és legmagasabb minőségű diójaként tartják számon. A hungarikum-számba menő különlegességre eddig kevés figyelmet fordítottak, ám most egyre többen fedezik fel, és egyre népszerűbbé válik.

Köretként, desszertként egyaránt igazi ínyencség

A zöld dió azon kevés ételek egyike, amelyet nem kizárólag egyetlen fogáshoz lehet fogyasztani. A kulináris ínyencség adalékmentes, ízkiemelőnek is kiváló különböző húsokhoz, kacsához, libához és vadakhoz, de kiváló alkotó eleme lehet a sajttálaknak, főleg a füstölt sajtok ízét egészíti ki, illetve kacsa- és libamájas készítményeknek. Ha desszertként szeretnénk fogyasztani, akár gyümölcstálakhoz, kelyhekhez, akár fagylaltféleségekhez is kiválóan illeszkedik. A zöld dió leginkább szirupban található meg a polcokon, egyelőre csak az ország néhány tucat specializált elárusítóhelyén, illetve az interneten.

Nem csak finom, egészséges is

Noha elsősorban nem egészségügyi hatása miatt fogyasztjuk, a zöld dió szirupban figyelemreméltó C-vitamin- és vastartalommal bír, és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is.

Receptek ínyenceknek

Zöld diós pecsenyelibamájjal töltött rétesbatyu

Hozzávalók:

40 dkg pecsenye libamáj

4 evőkanál olaj

1 kisebb vöröshagyma

só, őrölt fekete bors

1 kiskanál fölaprított friss zsálya

1 közepes alma

5 dkg Golden Food zöld dió

A töltéshez:

1 csomag réteslap (készen kapható)

2 tojás

10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

1. A májat leöblítjük, az esetleg rajta lévő fehéres hártyákat levágjuk róla, majd kisebb kockákra daraboljuk. A fölaprított hagymát az olajon megfuttatjuk, a májat rádobjuk, megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított zsályával fűszerezzük, és kevergetve megpirítjuk. Az almát meghámozzuk, magházát kimetsszük, majd kis kockákra vágjuk, és a májhoz adjuk, a fölaprított zöld dióval és az aszalt szilvával együtt.

2. A réteslapokból 2 lapot az asztalra fektetünk, négy egyforma négyszög alakú lapot vágunk belőle, majd egyenként olajjal megkenjük, zsemlemorzsával meghintjük.

3. A már kissé kihűlt libamájas raguból egy-egy evőkanálnyit a lapok közepére halmozunk, a lapok szélét a töltelék körül felvert tojással megkenjük. A réteslapok szélét a töltelékre hajtjuk, csinos kis batyukat formálunk belőlük. A batyukat kívül is megkenjük tojással, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket. A maradék réteslappal és töltelékkel ugyanígy járunk el. A rétesbatyukat előmelegített sütőben 180 °C-on szép pirosra sütjük.

4. Tálaláskor a batyukat egy vékony csíkra vágott póréhagymaszállal díszíthetjük.

Elkészítési idő: 1 óra


Zöld diós túrógombóc

Hozzávalók 4 főre:

2 tojás

8 dkg vaj

50 dkg tehéntúró

4 csapott evőkanál búzadara

3 db Golden Food zöld dió

4 evőkanál zsemlemorzsa

A tálaláshoz:

2 dl tejföl

2-3 evőkanál porcukor

Elkészítés:

A tojások sárgáját 3 deka puha vajjal simára keverjük. A túrót szitán áttörjük, a darával együtt a tojássárgájához adjuk, 1 mokkáskanál sóval ízesítjük, a fölaprított zöld diót is belekeverjük. Letakarva, hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük. Ezalatt a maradék vajat fölolvasztjuk, és a zsemlemorzsát aranysárgára pirítjuk benne. Egy lábasban kb. 2 liter vizet fölforralunk, 1 kiskanál sóval ízesítjük. A masszából vizezett kézzel kb. 15 kis gombócot formázunk, majd óvatosan a forró vízbe rakosgatjuk. Amikor a víz újra forrni kezd, kis lángra állítjuk, hogy a gombócok ne hirtelen főjenek, inkább csak dagadjanak a gyöngyöző forrású vízben. Amikor feljöttek a víz tetejére, nincsenek még készen, további 6-8 percig kell főzni őket. Utána a gombócokat szűrőkanállal óvatosan hideg vízbe szedjük, így kívül kéreg képződik rajtuk, s később sem esnek szét. Végül a túrógombócokat a pirított morzsában meghempergetjük. Tejföllel meglocsolva, porcukorral meghintve tálaljuk.

Elkészítési idő: 35 perc + 1 óra pihentetés



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!