A legfinomabb grillmártások receptjei
A legfinomabb grillezett húst vagy zöldséget is még különlegesebbé tehetjük valamilyen könnyű mártással. A friss joghurtos-mentás mellett akár paradicsomból, vagy rokfort sajtból is készülhet ilyen.
Rokfortos-zöldborsos mártás
Hozzávalók: 30 deka rokfort, 30 deka tehéntúró, 3 deci tejföl.
Elkészítése: az alkotóelemeket jól kikeverjük, majd sózzuk, és őrölt zöldborssal ízesítjük. Grillezett halakhoz, fehér húsokhoz kiváló kísérő.
Kakukkfüves paradicsommártás
Hozzávalók: 1 evőkanál olívaolaj, 1 darab vörös- és 1 gerezd fokhagyma, 50 deka friss paradicsom, kakukkfű, só, őrölt bors.
Elkészítése: az olajon megpirítjuk az apróra vágott vörös- és fokhagymát, hozzáadjuk a lehéjázott, kockákra vágott paradicsomot, és a fűszerekkel ízesítve puhára főzzük.
Joghurtos-kapros uborkás mártás
Hozzávalók: 2 kígyóuborka, 15 deka juhtúró, 1 gerezd fokhagyma, 2 doboz natúr joghurt, egy csomag friss kapor, só, bors.
Elkészítése: a finomra reszelt kígyóuborkákat összekeverjük a juhtúróval, hozzáadjuk a finomra reszelt fokhagymát, a joghurtot és a finomra vágott kaprot. Sózzuk, borsozzuk, majd lehűtjük. Fekete olajbogyóval (vagy anélkül), bármilyen grillezett húshoz tálalhatjuk.
Mentás
Hozzávalók: egy csomó friss mentalevél, egy közepes vöröshagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál cukor, 2 evőkanál sherryecet és 1 evőkanál zöldségleves, 5 deci tejszín.
Elkészítése: a mentaleveleket megmossuk, leszárítjuk, majd finomra vágjuk. Az apróra vágott vöröshagymát az olívaolajon üvegesre párolunk, hozzáadjuk a cukrot, majd állandó keverés mellett a mentát is beletesszük. A sherryecettel, az evőkanálnyi zöldséglevessel és a tejszínnel felöntjük, majd egy-két perces főzés után levéve a tűzről fehér borssal ízesítjük.
A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2010/2. számában jelent meg.
Hozzászólás zárolva.