MINDÖSSZE ÉVI 6,7 KILOGRAMM
A magyarok eszik a legkevesebb halat Európában
A magyarok több mint 40 százaléka nem eszik elég halat. Még heti rendszerességgel sem, pedig a hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® éppen ezt javasolja. A megkérdezettek háromnegyede az íz alapján választ élelmiszert, és az, hogy mennyire egészséges az, ami a tányérunkra kerül, csak az emberek 16 százalékát érdekli.
„Sajnos több ponton sem kielégítő a halfogyasztásunk. Jószerivel a mennyiség, a gyakoriság és a kedvelt elkészítési módok sem felelnek meg az általunk megfogalmazott táplálkozási ajánlásnak” – kommentálja a kutatás eredményét Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. „Van azonban egy számomra még fontosabb megállapítása a vizsgálatnak, mégpedig az, hogy a hal gyakorlatilag a családi minta hatására épül be az ízlésvilágba és az étrendbe.
Ha valaki gyerekként megbarátkozik vele, akkor ez nagy valószínűséggel az ő későbbi étkezésében is szerepel majd. Ez persze szinte valamennyi élelmiszernél így van, a táplálkozásunkat nagyban meghatározza a családi minta. De valahogy ez a halaknál még jobban érvényesül. Ezért aztán – többek között – azért sem mindegy, hogy mennyi és milyen típusú halétel kerül otthon az asztalra, mert ennek hosszútávú hatása lesz. Ha a gyerekek most megszokják, felnőttként az önálló életükben is esznek majd halat, így talán a jövőben változik majd a helyzet és több fogy ebből az egészséges táplálékból.
Hozzászólás zárolva.