BRUTÁL REGGELIK A VILÁGBAN - 15.
A malájok reggelije: Nasi lemak
Malajziában és a környező országok hagyományos reggelije a Nasi lemak, de vannak olyan helyek, ahol egész nap kapható.
A Nasi lemakot széles körben fogyasztják Malajziában és Szingapúrban. Mindkét országban gyakrabban fogyasztják reggeliként, s jellemzően élelmiszer-központokban és útpályákon értékesítik. Ezt az egyedülálló ételt hagyományosan banánlevélbe, újságba vagy barna papírba csomagolják, de néhány üzletben már tányéron szolgálják fel. Népszerűsége és variálhatósága miatt vannak olyan éttermek, amelyek délben vagy esti étkezésként is felszolgálják, lehetővé téve az étel egész nap történő fogyasztását.
Az ősi tradicionális malajziai Nasi lemak összetevői a következők: szardella, földimogyoró és főtt tojás. Ehhez jöhet hozzá a kagyló, a tintahal, hal, csirke vagy marhahús. Az étel különleges része a rizs, amelyeket friss kókusztejjel, néha pedig pandanus levéllel főzik fel. A rizst a banánlevelekre halmozzák, majd rá a többi hozzávalót.
Hozzávalók: 2 csésze nyers basmati rizs, öblítve és leengedve, 1 ¾ csésze víz, 3 ecetes mogyoróhagyma, vékonyra szeletelve, 1 csésze édesítetlen kókuszdió krém, 1 (3/4 hüvelyk vastag) szelet friss gyömbérgyökér, vékonyra szeletelve, 1 teáskanál só, 6 nyers mogyoróhagyma apróra vágva, 15 szárított piros chili paprika vagy egyéb paprika, vagy ízlés szerint, 1 (1/2 hüvelyk) darab friss darált gyömbér, 1 evőkanál garnéla paszta, 1 evőkanál növényi olaj, 1 evőkanál fehér cukor, ½ csésze tamarind juice, 1 csipet só ízlés szerint, 1 hagyma, szeletelt, 1 font nagy garnélarák, hámozva.
Forraljuk fel a rizst, a vizet, a szeletelt mogyoróhagymát, a kókuszdió krémet, a gyömbért és a sót egy serpenyőben. Csökkentsük a hőt közepesen alacsony hőmérsékletre, majd fedjük le és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul és a folyadék felszívódik, kb. 20-25 percig. Közben tegyük az apróra vágott mogyoróhagymát, a szárított chili paprikát, a darált gyömbért és a garnélarákpasztát egy turmixgépbe, és dolgozzuk vastag pasztává. Melegítsük fel a növényi olajat egy nagy serpenyőben közepes hőmérsékletre. Keverjük hozzá a chili pasztát, majd adjuk hozzá a cukrot, a tamarind juice-t és a sót, majd dobjuk hozzá a hagymát és a garnélarákot, és főzzük addig, amíg a garnélarák kívülről élénk rózsaszínűvé nem válnak és a hús közepén már nem átlátszó, kb. 5 perc alatt. Ha van banánlevelünk, halmozzuk rá a rizst, majd az elkészült garnélás szószt.
Hozzászólás zárolva.