A miszó több, mint szamuráj étel! Élő és életet adó…
Kíváncsi vagyok, hogy vajon Marco Polo evett-e Kínában miszó levest. Vajon hazatérte után hiányzott-e neki? A selyemtől, a porcelántól és más tradicionális távol-keleti értékektől eltérően a miszónak hosszú évszázadokig kellett várnia, hogy az európaiak megkedveljék.
Hogyha személyesen szeretné látni és megtanulni a miszó leves és más fiatalító és gyógyító hatású étel elkészítését, vagy komoly elméleti és gyakorlati tudást szerezni, erre lehetősége van az Első Magyar Makrobiotika Intézetnél, mely intenzív képzéseiről oklevelet is ad.
MISZÓ LEVES (egy változata) 4-6 személyre
1 db 5 cm hosszú wakame (tengeri fű)
1 fej félbevágott, majd vékonyra felszeletelt vöröshagyma (félhold alakúra szeletelt)
1 db oválisan vékonyra felszeletelt sárgarépa
5-6 rózsányi karfiol
4 db shiitake gomba
1 liter tiszta víz
4 evőkanál miszó
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem vagy mogyoróhagyma
– A leöblített és hideg vízben 2-5 percig áztatott wakamét vágja 1-1/2 cm-es darabokra.
– Tegye a feldarabolt wakamét és a felszeletelt zöldségeket egy fazékba.
– Adja hozzá a vizet.
– Hozza forrásba, majd a lángot alacsonyra téve gyengéden főzze amíg a zöldségek megpuhulnak.
– A levesből kivett néhány kanál vízzel higitsa fel a miszót, adja hozzá a leveshez és azt 2-3 percig forrás nélkül, gyengéden főzze. A miszó élő étel és a forralástól ezek az élő enzimek elveszhetnek.
– Petrezselyemmel vagy mogyoróhagymával tálaljuk.
– Melegen vagy szobahőmérsékleten egyaránt finom.
forrás: http://www.makrobio.hu/
Hozzászólás zárolva.