Facebook hozzászólás
1 378

TUDJUK, HOGY EZ A KEDVENC KOKTÉLOD

A nyár íze: így született az Aperol!

Lehet szeretni, lehet utálni, de nem megérteni lehetetlen. Szinte mindenki kóstolt már Aperol Spritz-et. Ha igen, akkor azért, ha nem, akkor azért nézzetek be a belvárosi PIÑA Coctail Bar holnapi terasznyitó bulijára 16 órától!

Ha csak az italt nézzük, mindenkinek van róla kialakult véleménye, de ha megpróbálunk az „eseményhorizont” mögé lesni, akkor rájövünk, hogy nemcsak egy italról beszélünk, hanem egy olyan jelenségről, aminek története, kultúrája, saját életérzése van. Egy olasz találmány lévén ez így természetes. A Madách téri PIÑA Coctail Bar csapata ezúttal erről az életérzésről mesél egy kicsit.

A nyár íze. Fotó: PCB
A nyár íze. Fotó: PCB

A legendás aperitivo

Hogy mennyire tudja meghatározni egy-egy szokás a nemzetet? Az aperitivo általában este 7-től 9-ig tart, a szó eredete is egyfajta nyitást feltételez. Ilyenkor megtelnek a bárok, a vendégek elfogyasztanak egy italt, esznek pár falatot, megnyitják az esti étkezést. Ezt a kései happy hourt egy társadalmi eseményként érdemes elképzelni: kötetlen beszélgetések barátokkal, családtagokkal, idegenekkel, munka után felszabadultan egy ital társaságában. A szokás főleg az északi tartományokban kezdett kialakulni – minden magára kicsit is magára adó bár kínált ilyen lehetőséget még jóval azelőtt, hogy a mai Olaszország egyesült volna 1871-ben.

Dolce Vita. Fotó: PCB
Dolce Vita. Fotó: PCB

A történet Torinóba vezethető vissza, ahol Antonio Benedetto Carpano már 1786 -tól vermutot gyártott, hogy népszerűsítse a termékét, amit kifejezetten a vacsora előtti kora esti órákhoz ajánlott. Az ötletet fokozatosan átvették a környező városok italgyártó cégei is, és minden városban más jellegzetes aperitivo ital született meg. Ilyen például az Americano (Campari Bitter, vermouth rosso, szóda), a Negroni (Campari, vermuth rosso, gin), vagy a Pirlo (fehérbor, campari, szóda). Az olaszok pedig tudták, hogy mitől lesz igazi a dolce vita: a milánói aperitivo-nál már apró falatokat is kínáltak az italok mellé, ami sokaknak egyben már a könnyed vacsorát is jelenti.

Az édes élethez egy kis keserű is kell

Ez az életérzés teljesen átjárja az olasz italkultúrát, ahol rengeteg (akár alkoholmentes) bitter kerül forgalomba, néhány azonban jobban kiemelkedik közülük. Ilyen például a Campari Bitter, illetve a manapság is oly nagy népszerűségnek örvendő Aperol, amely több mint 100 éves múlttal rendelkezik. Ezek a keserédes likőrök kevesebb alkohollal rendelkeznek, mint egy általános tömény ital, a színük élénk, és szódával, habzóborral hígítva tökéletes nyári italokká válnak.

Nagy menetelés az Aperolé. Fotó: PCB
Nagy menetelés az Aperolé. Fotó: PCB

A kezdetekben leginkább az olasz fiatalok körében terjedt el az új íz, de az Aperol Spritz mint kész long drink csak később, az ‘50-es években látott napvilágot. A „nagy bummra” pedig már mi is emlékezhetünk, hiszen nem volt olyan rég. 2003-ban a Gruppo Campari felvásárolta az Aperolt, és globális reklámkampányba kezdtek: egy olyan koktélt hoztak létre, amelynek a neve, és ezáltal a márka is, örökre belénk ivódott – szó szerint. A recept pedig pofonegyszerű, és minden palackon megtalálhatjuk az Aperol, a prosecco és a szóda tökéletes arányát. Csak az a fontos, hogy minden hideg legyen, és ne feledjük a jeget, valamint a friss narancsot!

Magyarországra kicsit később, 2010-ben érkezett meg a hullám, de azóta töretlenül imádjuk egész nyáron ezt a narancsos, frissítő italt, ami keserédességével a legnagyobb melegben is felüdülést hoz. Mert megtanultuk az olaszok üzenetét: az édes élethez mindig kell egy kis ellensúly is!

Ha az elkészítését inkább a PIÑA Coctail Bar-ra hagynád, megújult teraszukkal  mindenkit várnak május 22. péntek délután 4 órától, igazi trópusi aperitivo hangulatban! Ünnepeld velük a közelgő nyarat!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!