A pálinka a mi igazi szenvedélyünk
Évszázados hagyománya van hazánkban a pálinkafogyasztásnak, és a tradíciók mellett az aromás ital manapság divatossá is válik. A modern, tiszta, illatos párlatoknak helyük van egy baráti beszélgetésen éppúgy, mint bármilyen elegáns vacsoraasztalnál.
A hungarikumot védő szigorú törvényi előírás értelmében a pálinka elnevezés csak százszázalékos gyümölcspárlatokra alkalmazható, melyek nem tartalmaznak finomszeszt és aromát, és alkoholfokuk legalább 37,5 százalék. Az e feltételeknek való megfelelés azonban kevés a pálinka név kiérdemléséhez, mert egy uniós jogszabály előírja, hogy e név használatára csak Magyarország és négy osztrák tartomány jogosult a világon.
Az ital milyenségét az országon belül is meghatározza, hogy melyik tájegységhez köthető. A Zempléni-hegység nyugati peremén elhelyezkedő Boldogkőváralja és térsége az eredetvédett gönci barack termőhelye. Az ebből készült pálinka gyümölcsös, friss íze adta az ötletet két fiatal házaspárnak, hogy pálinkakészítésbe fogjanak. A Bestillo alapítói közül hárman a festői szépségű településről származnak, így a pálinkakészítés szeretete mellett az indulástól céljuk volt szülőföldjük támogatása is.
Modern minőség
A Bestillo 2006-ban jelent meg saját portékájával a piacon, fő termékként természetesen gönci barackpálinkával, de számos más gyümölcs – piros vilmoskörte, szilva, cigánymeggy, fekete ribizli, birs, szeder, málna, kökény – színesíti a palettát. A párlatok 40 fokos alkoholtartalma segíti az ízek és illatok kiteljesedését úgy, hogy közben nem veszi el az ital jellegzetes erejét. A legmodernebb technológiával, úgynevezett egyutas lepárlással minden főzéskor egyenletes minőségű ital készül. Bár az, hogy mennyire lesz jó, legnagyobb részben már a főzés előtt eldől. A pálinka lelkét ugyanis a kiváló alapanyag adja. Igazán jó párlat csak gondosan válogatott, tisztított, éppen megfelelően érett gyümölcsből készülhet. A kiváló minőségű ital létrehozásához az is elengedhetetlen, hogy csak az igazi pálinkát, az úgynevezett középpárlatot használják fel. A szúrós szagú előpárlat és a fáradt utópárlat elkülönítése nagy szakértelmet igényel. Mivel ezekből kis mennyiség is elronthatja a palackba kerülő ital ízét, a Bestillo szakemberei úgy gondolják, inkább néhány csepp kiváló nedű menjen veszendőbe, mintsem romoljon a pálinka minősége. Nívós pálinkához tehát sok minden kell – egyetlen, három és fél decis palackhoz például fajtától függően három vagy akár hat kilogramm gyümölcs – aminek bizony ára is van.
Hozzászólás zárolva.