Áfonyás muffin
A muffin minimál édesség, nálam mindig akkor kerül műsorra, ha nincs túl sok időm a konyhában balettozni, de szeretném a családot valamivel kényeztetni. Vagy amikor átgondolatlanul áfonyát vásárolok a piacon, és nem akarom, hogy tönkremenjen, mert az áfonya sosem olcsó… No, akkor jön egy jó muffin, amit a háziasszonyok nagy része csukott szemmel, fél kezét zsebre dugva is bármikor összeüt. Egy jó recepttel fantasztikus távlatok nyílnak meg előttünk, mert ha az alap arányokat megtartjuk, végtelen számú variációt hozhatunk létre.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
12 dkg kókuszvirág cukor (vagy 15 dkg cukor)
1 nagy tojás
1 csomag sütőpor
2,5 dl tejszín
4 evőkanál olaj
egy csipet só
egy marék aszalt áfonya
10 dkg friss áfonya (ribizli, esetleg málna is megfelel a célnak)
Elkészítés:
A száraz anyagokat egy tálba mérjük, hozzáadunk a friss gyümölcsön kívül minden egyéb alapanyagot, nagyjából összekeverjük az elemeket. Nem kell túlkeverni, a muffin tésztája már akkor megfelelő, ha a száraz anyagok mindenütt átnedvesedtek. Formákba adagoljuk a tésztát (normál esetben kétharmadáig töltsük meg a papírformákat, amelyekkel kibéleltük a műanyag vagy fém formát), és a friss gyümölcsöt dugdossuk bele a tésztába. Ha előbb adnánk hozzá az alaphoz, péppé menne, az pedig nem cél. 180 fokos sütőben 30 percig sül.
TIPP: Készíthetjük 15 dkg zabpehelyliszt és 15 dkg csökkentett szénhidrát tartalmú liszt keverékéből is.
Hozzászólás zárolva.