Áfonyás muffin – nem kis csavarral – gluténmentesen!
Majd húsz éve egy télen, Kanadában ismerkedtem meg a muffinnal. Barátnőm ezzel várt Torontóban. A hosszú repülőút után igazán jól esett egy pohár bor, a kandalló mellett végre beszélgetni, és persze sütit enni. Annyira ízlett, hogy a hazautazás előtti utolsó napon Karen gyorsan lekörmölt vagy öt receptet, hogy mindig gondoljak rá, ha ezt készítem. Még sütőformát is kaptam! Azóta is gyűjtöm a muffin-recepteket, és azóta is gondolok rá! Próbáljátok ki a legújabb szerzeményemet!
Hozzávalók:
Elkészítés:1 pohár natúr joghurt (2 dl)- 2/3 pohár tönkölyliszt
- 1/3 pohár szőlőmagliszt
- 1 pohár nádcukor vanília
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 3 egész tojás
- 1 dl étolaj
- őrölt fahéj
- 25 dkg kékáfonya
A tojásokat nem választjuk szét, egészben mehet a tálba, mellé a pohár natúr joghurt. A poharat nem dobjuk el, azzal mérjük ki a lisztet, a cukrot is. Hozzá egy kevés vanília, egy kiskanál szódabikarbóna, és még kb. 1 dl étolaj. (Fontos, hogy étolajat használjunk! Olívaolajjal nem jó sütni!). Ezt így, ahogy van, nagy mozdulatokkal összekeverjük, nem feltétlenül kell hozzá robotgép, de azért legyen kellőképpen habos. Ízesítjük legalább 2-4 kávéskanál fahéjjal. Egyenletesre elkeverjük. Az áfonyát megmossuk, lecsepegtetjük és beleszórjuk a tésztába.
Papírkapszlikkal kibéleljük a muffintepsit (ez fontos, mert az áfonyától képes lenne beleragadni, így viszont nem fog). Belekanalazzuk a masszát. 180 fokon sütjük – sütőtől függően – kb. 30-40 percig!
Napi 1-2 teáskanálnyi szőlőmaglisztet keverhetsz teába, kávéba, joghurtba, esetleg kefírbe is. A természet patikájának e csodáját már felfedezték a kozmetikusok is! Gyakran krémeket dúsítanak vele, de megvásárolható ampullában is. Ebből pár csepp a kedvenc pakolásunkba, vagy a bevált arckrémünkhöz, és a bőrünk sima, ragyogó formájával hálálja meg.
További gluténmentes recepteket itt ajánlok! Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.