Almás táska, a nyár íze
Hanyatlásnak indult a sógoroméktól kapott alma, így a hasznosításáról kellett döntenem. Régóta terveztem az egyik multinál látott úgynevezet kelt almás puffancs kopírozását, így most szerét ejthettem. A benne elrejtett alma tölteléket frissen készítettem, de a régebbi betétekkel ellentétben itt nem szerettem volna péppé főzni. Így amikor elérte az általam elképzelt párolási fokot, de még hersegett az alma, megkötöttem egy kis keményítővel. Nagyon jó lett az állaga, és a tésztát sem áztatta el – írja Somogyi Zoltán Max.
Hozzávalók az alma töltelékhez (16 db párnácskához):
- 3-4 közepes alma, hámozva, kockázva
- 2 ek barna cukor
- reszelt citromhéj, mézes fűszerkeverék
- kandírozott narancs kocka (opciós)
- 3 tk keményítő 1 ek vízben feloldva
Elkészítés:
Az almát előkészítettem, egy kis vizen karamellizáltam a cukrot, majd ebben pároltam a gyümölcsöt. Állandóan kevergetve pároltam pár percet, ízesítettem, majd hozzáadtam a narancs kockákat és a citromhéjat. A keményítőt feloldottam a vízben, és kevergetve besűrítettem a szószt. Félre tettem hűlni.
Hozzávalók a tésztához (16 db-hoz):
(ez nálunk a bukta tészta, de most tettem bele 20 dkg öregtésztát, amit aztán mikor formáztam a táskákat, akkor pedig kivettem, és eltettem a hűtőbe)
- 2 dkg só
- 6 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 2 egész tojás
- 3 dl tej
- 20 dkg öregtészta (elhagyható, de ha van nyugodtan használjuk)
- 1,5 dkg friss élesztő, vagy 7 gr szárított (ha nem teszünk öreg tésztát, akkor lehet hogy a friss élesztő lehet 2 dkg is.)
- 60 dkg liszt
- a kenéséhez egy tojás és pár csipet cukor a szórásához
Elkészítés:
Érkezési sorrendben tettem a kenyérsütő üstjébe ahozzávalókat, az élesztőnek csináltam a liszbe egy kis krátert, le a folyadékig, és abba tettem bele, majd rá még liszt. Tészta programon indítottam. Kivettem 20 dkg tésztát a hűtőbe, a maradék tésztát ketté vettem. Kinyújtottam jó vékonyra, a felét felosztottam 8 kockára, a felvert tojással kijelöltem a határokat, és oda púpoztam a tölteléket. Vissza hajtottam rá a tészta másik felét, és lenyomkodtam egymásra. Elvágtam pizza vágóval a darabokat, és egyesével kinyomkodtam belőle a levegőt. Megböködtem villával a tetejét, és langyos helyen kelesztettem egy órácskát. Megkentem a tetejét tojással, megszórtam egy kis cukorral, dekorációként. 175 c-on, sütöttem 20-25 percet, majd (gitter)rácson hagytam kihűlni. Jó étvágyat kíván: Somogyi Zoltán Max!
Hozzászólás zárolva.