Amerikai fahéjas tekercs
A leírás hosszú, és még bonyolultnak is tűnhet, pedig nem az. Kelt tésztát készítünk, kinyújtjuk, megkenjük fahéjas töltelékkel, felcsavarjuk, felvágjuk, megsütjük. Ennyi az egész. És az eredmény? Nos, az olyan lesz, amilyet csak álmainkban kóstoltunk.
Hozzávalók:
2,5 dl tej
2,5 teáskanál szárított élesztő
10 dkg cukor
8 dkg vaj
csipetnyi só
2 egész tojás
60 dkg liszt
A töltelékhez:
10 dkg puha vaj
20 dkg barna cukor (apró szemű)
2 evőkanál őrölt fahéj
A tetejére:
10 dkg vaj
20 dkg porcukor
10 dkg natúr krémsajt
Elkészítés:
A tésztához valókat összeállítjuk, a langyos, cukros tejben feloldjuk az élesztőt, beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk a tojásokat és a puha vajat, majd összegyúrjuk a tésztát, és kb. 5-6 percig dagasztjuk, míg sima, ruganyos tésztát nem kapunk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük (kb. 35-40 perc, ha nem hideg a konyha)
Közben a töltelékhez való vajat megolvasztjuk, elkeverjük a cukorral és a fahéjjal.
Összekeverjük a mázhoz valókat, a vajat, porcukrot, krémsajtot.
Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk, a tészta vastagsága kb. 6-8 mm. A tésztát megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a széleken szabadon hagyunk egy centit. Feltekerjük a hosszanti széle mentén, szorosan.
Fogunk egy cérnaszálat, a tészta kígyó alá csúsztatjuk, és mintha meg akarnánk kötni (de persze nem tesszük), keresztezzük a kígyó felénk néző oldalán a cérnát, ezzel a módszerrel vágunk nagyjából háromujjnyi darabokat a tésztából. Ez azért hasznos, mert így a csigák nem deformálódnak el. A csigákat a fahéjas felükkel felfelé sütőpapírral bélelt tepsibe ültetjük, kis távolságra egymástól.
Ha a tepsi megtelt, hagyjuk még úgy 30 percig pihenni a tekercseket, majd 200 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük őket.
Amint kivettük a sütőből a süteményt, megkenjük a krémsajtos mázzal.
Hozzászólás zárolva.