Facebook hozzászólás
2 623

GYÜMÖLCSÖZÖNNEL A TETEJÉN

Amerikai sajttorta

Az amerikai sajttortát, vagy ahogy sokan hívják, a new yorki sajttortát kétféle módon lehet készíteni. Sütés nélkül, illetve sütéssel. Mi most a melósabb, sütéssel készült változatot ajánljunk, de higgyétek el, megéri a fáradtságot. Mondjuk, így is roppant egyszerű.

Hozzávalók 10-12 szelethez:

Kekszalap:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű zabpehelykeksz (például Győri)
  • 8 dkg vaj

Krém:

  • 50 dkg Philadelphia krémsajt vagy mascarpone
  • 14 dkg cukor vagy cukorpótló
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 db tojás
  • 2 dl tejföl

A torta tetejére:

  • 50 dkg piros gyümölcs (friss eper, vagy fagyasztott piros bogyós gyümölcsök)
  • 2 evőkanál cukor vagy cukorpótló
Az egyik legegyszerűbb desszert az amerikai sajttorta. Fotó: Depositphotos
Az egyik legegyszerűbb desszert az amerikai sajttorta. Fotó: Depositphotos

 

Miközben előmelegítjük a sütőt légkeveréses 170 C fokra, törjük össze a kekszet morzsaállagúra. Lehet egy nejlonon keresztül sodrófával is elérni a kívánt hatást, de akinek van késes robotgépe, jobban jár, ha azt használja. A felolvasztott vajat ráöntjük, jól összekeverjük, majd a kiválasztott formába (mondjuk egy 20 cm-es kerek tortaformába) kanalazzuk, és szépen elsimítjuk. Ha levehető az oldala, tálaláskor még szebb lesz.

A krémhez először a tojásokat keverjük homogén állagúra, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a krémsajtot, ráreszeljük a citrom héját, mehet bele a liszt, végül a tejföl, s ha a kézi habverővel nem áll össze jól, váltsunk botmixerre. A krémet rákanalazzuk a kekszalapra és 50 percre betesszük a sütőbe. Ne ijedjünk meg, ha aranysárgára barnul a sütés során, ez van rendjén. Kivesszük, s ha kihűlt, betesszük a hűtőbe tovább pihenni.

A torta sülése közben elkészíthetjük a gyümölcs-szószt. Ha nagyobb epreink vannak, vágjuk kisebb darabokra. De akár friss, akár fagyasztott gyümölccsel van dolgunk, tegyük egy kis lábosba, szórjuk meg a cukorral vagy cukorpótlóval és rottyantsunk egyet rajta, csak épp annyit, hogy levet eresszen, de ne főjjön szét. Tálaláskor kanalazzuk rá a tortaszeletekre.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!