Angol karácsonyi ital, az eggnog
Hasonló a mi tojáslikőrünkhöz, mégis kicsit más. Tej és tejszín keverékéből készítik, kevesebb benne az alkohol, mint a mi likőrünkben, és elmaradhatatlan belőle az őrölt szerecsendió. Egy próbát mindenképp megér!
8 adag hozzávalói:
7 dl zsíros tej
250 ml habtejszín
3 db fahéj rúd
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 teáskanál őrölt szerecsendió
5 tojás szétválasztva
13 dkg kristálycukor
150 ml rum vagy bourbon whisky
Elkészítés:
Öntsük össze a tejet és a tejszínt, dobjuk bele a fahéj rudakat és a vanília magokat, valamint a szerecsendiót. Forraljuk fel, majd tegyük félre. Egy tálban verjük fel a tojás sárgáját a cukorral, ne sajnáljuk rá az időt, világosnak és egészen levegősnek kell lennie. Öntsük hozzá vékony sugárban a tejet, és keverjük addig, míg teljesen egyneművé nem válik a folyadék. Mehet bele az alkohol. Ilyenkor érdemes átszűrni egy sűrű lyukú szűrőn. Tegyük hűtőbe legalább egy éjszakára.
Tálalás előtt verjük fel a tojásfehérjéket félkemény habbá, amit úgy ellenőrizhetünk, hogy a habnak kis csúcsokban meg kell állni a habverő végén, akkor jó. Keverjük bele az alaposan lehűtött tejes alapot, öntsük poharakba, reszeljünk rá frissen még egy kevés szerecsendiót.
Hozzászólás zárolva.