AMI MINDENT VISZ
Anyák napi ebéd – az igazi bécsi szelet
Egy jó bécsi szelet a hozzá illő burgonyasalátával – mindig behozza a várakozásokat, ha jól van elkészítve. Fontos a hús minősége, és az, hogy ne magyaros burgonyasalit készítsünk hozzá, hanem az osztrákok ecetes-hagymás változatát.
Hozzávalók 4 főre:
- 1,1,5 kg borjúcomb
- 4 db tojás
- liszt
- 3 dl olaj
- só, bors
- zsemlemorzsa
- citrom
A hártyázott borjúhúst a szálakra merőlegesen felszeleteljük, folpackon keresztül enyhén kiveregetjük. Sózzuk, borsozzuk, kicsit pihenni hagyjuk. A tojásokat felverjük, kicsit sózzuk. A hússzeleteket először a lisztbe, majd a tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk (van, aki panko-morzsába forgatja). A felforrósított olajon aranybarnára sütjük az egyik oldalát, majd a másikat. Papírtörlőre szedve leitatjuk róla az olajat.
A burgonyasaláta hozzávalói 4 főre (ezt érdemes előző nap elkészíteni)
- 70 dkg burgonya
- 5 dl alaplé
- 2 db lila hagyma
- 6 evőkanál ecet
- 2 evőkanál mustár
- 5 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál cukor
- só, bors
A burgonyákat előző este megfőzzük, ha langyos, megpucoljuk a héjától, s vékonyabb szeletekre vágjuk. Rétegelve egy lapos tálba tesszük, majd ráöntjük a szintén meleg húslevest, s hagyjunk időt neki, hogy szépen magába szívja. Apróra vágjuk a lila hagymákat. A mustárt az olajjal és a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk az ecetet, sózzuk, borsozzuk, majd a krumplira öntjük. Jól átkeverjük, akkor jó, ha krémes állagú lesz a burgonyán a szósz. Betesszük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Másnap a frissen kisült bécsi szeletre teszünk egy citromkarikát, s mellé halmozunk a burgonyasalátából.
Hozzászólás zárolva.