Facebook hozzászólás
397

Arancini, a zseniális rizsgolyó

Arancini, azaz sült rizsgolyók. Olasz étel, kiváló maradékhasznosító recept, bár én most frissen főztem hozzá a risottót. Amit egyébként nem szeretek. De ez a sült rizsgolyó nagyszerű találmány, gyors vacsorának éppúgy jó, mint vendégségben előételnek, a gyerekek nyilván imádják minden formájában, szóval jó étel. 

Arancini, Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com
Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Hozzávalók 3 főre:
16 dkg arborio rizs
7 dl zöldség alaplé
egy kevés olívaolaj
egy kicsi vöröshagyma
egy csipet sáfrány
reszelt parmezán – minél több, annál jobb
1db tojás
zsemlemorzsa
feta sajt kis kockákra vágva
néhány levél medvehagyma
olaj a sütéshez

Elkészítés:
A klasszikus módon risottót készítünk. Az olívaolajat megmelegítjük, rádobjuk a mosatlan rizst, és amikor már üvegesre pirult, elkezdjük adagolni hozzá a forró zöldség alaplevet, amiben feloldottuk a sárfányt, közben a rizst folyamatosan kevergetjük. Ezzel a keveréssel szabadítjuk ki a rizsszemekből a keményítőt, ettől lesz a rizs kissé ragacsos, ami a risottónak sajátja. A kanálnyi zöldséglevessel addig kevergetjük a rizst, amíg az aktuális folyadék mennyiséget magába nem szívta, utána jöhet a következő kanál. És így tovább, és így tovább, mígnem a lé elfogy, a rizs pedig majdnem puha. Ekkor a risottót félrehúzzuk a tűzről, belekeverjük a reszelt parmezánt, frissen tekerünk bele némi borsot, majd amikor már nem tűzforró, belekeverjük a felvert tojást is. Most a massza mehet pihenni, akár egy éjszakára is.

A kihűlt rizsbe belekeverjük az apróra vágott medvehagymát, és a masszából nedves kézzel golyókat formálunk. Egy-egy kis kocka fetasajtot nyomunk a golyók közepébe. Jobb lett volna mozzarellát, de az sajna nem volt itthon. A gombócokat most nem paníroztam be a szokásos módon, csak zsemlemorzsába hempergettem, bő olajban pirosra sütöttem mindet. Ebből a mennyiségből 7 db közepes méretű golyóbis lett.

Rizses desszertek
Manapság gyorsan elkészíthető és sokféle recept alapja a rizs. Nem csak köretként, hanem édességnek, desszertnek is kitűnő. Néhány tippünk. Jó étvágyat kívánunk!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!