Avokádókrém
Kevesen tudják, hogy az avokádó az egyik legegészségesebb gyümölcs. Ugyan itthon nem éppen olcsó, de néha ki lehet fogni elérhető árú darabokat – különösen, ha tudjuk, hogy a legjobb a puha, már majdnem fekete héjú állapotában, amikor sok helyen már leárazzák…
Hozzávalók:
2 érett avokádó
1 kis fej hagyma (nem erős)
2 gerezd fokhagyma
1 zöldcitrom (vagy sárga, ha az van)
1 dl joghurt, tejföl vagy tejszín
1 chilipaprika – elvileg, de aki nem kedveli a csípőset, piros kaliforniai paprikával helyettesítheti
Elkészítése:
Az avokádó akkor érett, ha megnyomva puha és a héja majdnem fekete. Ez fontos, mert csak az értett avokádónak lehet könnyen kiszedni a magját és kikaparni a húsát. A gyümölcsöt félbevágjuk, egy hegyes kést beleszúrunk a magba, ami azzal jó esetben könnyedén kiemelhető. Az avokádó húsát egy kanállal kikaparjuk egy tálba, villával összetörjük és meglocsoljuk a citrom levével. (Elvileg nem szabad fémmel hozzáérni, mivel akkor bebarnul, de ezt többé-kevésbé a citrom is megakadályozza.) A hagymát és a fokhagymát a lehető legapróbb darabokra vágjuk, vagy akár reszeljük és az apróra vágott paprikával együtt belekeverjük a krémbe. Most mehet bele a joghurt (vagy tejszín), némi só és bors, és kész is. Ha simábban szeretjük, az egész keveréket leturmixolhatjuk, De ha rusztikusan darabos marad talán még gusztusosabb is. Ha növelni akarjuk a mennyiséget, tehetünk bele két apróra vágott keménytojást is. Így laktatóbb is lesz.
Hozzászólás zárolva.