Facebook hozzászólás
321

Az indiai templomok konyhaművészete- főzőtanfolyam

Az indiai vagy védikus konyhaművészet a Föld legősibb gasztronómiai tudástárával rendelkezik. Rendhagyó ízei és csemegéi egyaránt táplálják a testet és a lelket. De, vajon mitől lesz valóban kiváló minőségű az elkészített étel?! Az élménytől, amit elfogyasztása okoz? A felhasznált kiváló alapanyagoktól és az elkészítés módjától? Vagy létezik valamilyen magasabbrendű, különleges összetevő? A titkos fűszer…

Miben különbözik ez a templomi főzés az általunk otthon gyakorolt „háztartási” munkától? Az ilyen módon készült tiszta és tápláló ételeket felajánlják Istennek. Ezek az étkek teljesek, mert nem csak a testnek adnak életerőt, hanem az eredményen túl magát az egész folyamatot, az elkészítés folyamatát is Istennek ajánlják, megszentelik és így azok a lelket is táplálják.
Egy ilyen módon elkészített, felajánlott indiai ételnek, vagyis praszádamnak gyönyörködtetnie kell a szemet, az orrot és végül a nyelvet is.

Titkok a Krisna konyhájából
Indiában valamennyi fogást egyszerre tálalják fel. A színek összehangolása valódi művészet: a lepény, a leves, a rizs citromszeletekkel és friss korianderlevéllel díszített zöldségételek, különböző színű és formájú édességek mind kellemes látványt nyújtanak.
Egy jól elkészített, forrón és időben felszolgált bőséges ebéd még nagyobb elégedettséget nyújt, ha az, aki kínálja, teljes szívéből próbálja elégedetté tenni vendégét. Az ismert mondás szerint a férfi szívéhez is a gyomrán át vezet az út, s ha édesanyánk finom ebédet főzött, öregeink úgy mondták, a szívét, szeretetét is belefőzte családjának. A vaisnava írások szerint a szeretet kimutatásának szép folyamata a vendéglátás, ételt adni és elfogadni.

Az alapanyagok korlátozásától sem kell megijednünk. Ez az ősi, tradicionális táplálkozástudomány számtalan olyan gabonanövényt, zöldséget és gyümölcsöt ajánl használatra, amelyek az európai ebédlőasztalokról általában hiányoznak. Sőt, a védikus konyhaművészet alkalmazza a világ legnagyobb fűszerrepertoárját is. A válogatott aromájú fűszernövények és zöldségek rejtett zamata adja az indiai konyha egyedülálló karakterét, melyek közül sok növény gyógyhatással is rendelkezik. Fontos, hogy használatuk nem túlfűszerezést, hanem helyes fűszerezést, az ízek egyensúlyát jelenti.
A helyesen összeállított étrendnek tartalmaznia kell fűszeres, édes-fűszeres, savanyú, édes (ám nem feltétlenül cukrozott! – lehet pl. gabona is), kesernyés, száraz, rágható, nedves ízeket, valamint pikáns utóételt is a jó emésztés érdekében.

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola hagyományos főiskolai képzése mellett tanfolyamokat is indít a védikus kultúra és életmód egy-egy ága és specialitásai iránt mélyebben érdeklődő személyek számára. Az ősz folyamán – hazánkban egyedülálló módon – az indiai templomi konyhaművészet rejtelmeibe nyerhetünk bepillantást csillaghegyi központjukban.
Tanfolyam részletei megtalálhatók: http://bhf.hu/hu/tanfolyamok/fozotanfolyam





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!