Bagel
A bagel búzalisztből készült kelt tészta, melyet kerekre formáznak, és sütés előtt néhány másodpercre forró vízben főznek, utána teszik a sütőbe. A tetejére különféle magokat lehet szórni, mákos, szezámot, lenmagot, készülhet különböző ízesítésekkel. Van sós és édes bagel, attól függően ízesítik pirított hagymával, fahéjjal, mazsolával. A jó bagel tömör, kissé rágós, a héja barnás, frissen sülve ropogós. Lengyelországból származik, de világszerte népszerű.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
7 gr porélesztő
2 evőkanál cukor
2 teáskanál só
3 dl meleg víz
3 dkg tejpor (elhagyható)
tojássárgája a kenéshez
Elkészítés:
Egy edénybe öntöttem a hozzávalókat, összeállítottam, kidolgoztam. Könnyen kezelhető tészta kerekedik az anyagokból, öröm vele dolgozni. Kb. 30 percig kelesztettem egy cipóban, azután kinyújtottam, hat darabba vágtam a tésztát, egyenként hosszú oldalú téglalapot formáztam belőle, hosszanti tengelye mentén hurkát sodortam belőle, majd igyekeztem csinosan összeilleszteni a két végét. Ebben az állapotában még kelt vagy tíz percet, majd következett a fürdő: egy kis lábasban vizet forraltam, tettem bele egy maréknyi kristálycukrot, ebben a szolidan gyöngyöző vízfürdőben pancsoltak a karikák fél-fél percet oldalanként. Ezután sütőpapírral bélelt sütőlemezre fektettem őket, megkentem gazdagon tojássárgájával, megszórtam mákkal és lenmaggal, 20 percet töltött a 180 fokra előmelegített sütőben. Lehet kenyérsütő gépben is készíteni, akkor még sokkal egyszerűbb dolgunk van. Csak mindent bele kell pakolnunk a gépbe, másfél óra alatt szépen megkel, formázzuk, fürdetjük, sütjük, és kész.
Hozzászólás zárolva.