Bakonyi sertésborda
Ez a tejfölös, gombás hús a magyar konyha egyik ikonikus darabja, sokak kedvence, bármikor könnyedén elkészíthető vacsorára. Ha valaki nem szereti a sertéshúst, csinálhatja csirkéből vagy akár pulykából is.
Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet sertésborda csontja nélkül
40 dkg gomba
3-4 dl tejföl
1 erőleves kocka
1 teáskanál pirospaprika
liszt
só, bors
3 evőkanál olaj
Elkészítés:A karaj szeleteket sóztam, borsoztam, majd folpack fóliába bugyolálva vékonyra klopfoltam. Nemcsak azért jó módszer ez, mert a vágódeszkát nem kell elmosni , hanem mert a só és a bors ilyenkor a hús alsóbb rétegeibe vándorol. Megmártottam a szeleteket lisztben, a felesleget alaposan leráztam róluk, és forró olajban hirtelen megpirítottam minden darabot. Amikor már mindegyik megjárta az olajat, egy nagy lábasba költöztek, amiben mindannyian barátságosan elfértek, belemorzsoltam egy leveskockát, hozzáadtam a nem túl kicsire vagdalt gombát, megszórtam egy kevés pirospaprikával, és éppen annyi vízzel öntöttem fel, ami alulról nyaldosta a szeleteket. Fedő alatt megpároltam a húst. Végül a szeleteket kiszedtem egy tányérra, a visszamaradt lébe pedig belekevertem a kanálka liszttel dúsított tejfölt. Kapott mustárt még, pici pirospaprikát, és beforraltam a szószt. Ellenőriztem az ízeket, utólag sóztam és borsoztam, majd galuskával tálaltam.
Hozzászólás zárolva.