Banános, aszalt barackos csiga Évától
A legjobb családban is megesik, hogy túlvásárolják magukat gyümölcsből, és a megbarnult, túlérett banánokat már senkinek nincs kedve megenni. Itt a recept, hogy ezentúl ne kelljen kidobnod azokat sem.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1,5 dl langyos tej
1-1,5 dl langyos víz
7 gr szárított élesztő
1-1 teáskanál cukor és só
1 tojás
1 teásknál olíva olaj
Töltelék:
3 db banán felkarikázva
10 dkg aszalt sárgabarack felaprítva
2 teáskanál őrölt fahéj
10 dkg barnacukor
egy kevés méz a tetejére
Elkészítés:
A lisztet, a cukrot és a sót, valamint a szárított élesztőt összekevertem egy tálban. A közepébe ütöttem a tojást, a tejet, az olíva olajat, és a robotgép dagasztó spiráljával elkezdtem megdolgozni. Közben adagoltam a langyos vizet, és amikor szépen összeállt a tészta, jól kidolgoztattam a géppel. Vékonyan kiolajoztam egy mély tálat, belegömbölygettem a tésztát, és folpackkal letakartam, megvártam, míg duplájára kel.
Eközben egy kevés vajjal kikentem egy 20×20 cm-es teflon formát.Összeaprítottam a banánt és a barackot, kimértem a cukrot és a fahéjat.
Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára húztam, kinyújtottam úgy 35×25 centisre. A recept itt azt javasolja, kenjem meg 5 dkg olvasztott vajjal a tésztát, én ezt elhagytam. Pakoljuk meg a tésztát a banánnal és barackkal, szórjuk meg a fahéjjal, valamint a barna cukorral, és tekerjük fel bejgliszerűen a tésztát. Azaz a két rövidebb oldalán 2-2 centit hajtsunk be, ez meg fogja akadályozni a töltelék kifolyását, utána pedig hengergessük fel az egészet egy rúddá.
Vágjuk 9, egyenlő széles karikára a rudat, a vágott felével helyezzük az edénybe, majd 200 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig. A sütőből való kivétel után megkenhetjük egy-két kanál mézzel.
Hozzászólás zárolva.