Banoffee pite
Két dolog jut róla eszembe. Az első: ez merénylet az emberiség ellen! A második: nem érdemes nélküle élni. Nos, aki ezt az ellentmondást fel tudja oldani valamilyen módon, ne habozzon megosztani velem a megoldást. És hogy miért Banoffee? Mert az angolok összeházasították a banán és a toffee (karamell) szavakat. Ötletes, nemde?
Hozzávalók az alaphoz:
25 dkg darált zabkeksz
10 dkg lágy vaj
A töltelékhez:
3 tubus sűrített tej
5 dkg barna cukor
5 dkg vaj
2 db banán felkarikázva
A tetejére:
3 dl habtejszín
2 evőkanál porcukor
Elkészítés:
A kekszet dolgozzuk össze a megolvasztott vajjal, ha már vizes homok állagú, béleljünk ki vele egy 24 cm-es tortaformát. Jó szorosan nyomkodjuk bele a vajas kekszet, használhatunk a művelethez egy sima aljú poharat is, azzal szépen végig lehet tapicskolni a kekszet a forma mélyedésénél is. Mivel biztosra akartam menni (vagy azt szerettem volna, ha a tészta nem potyog ezer darabra, amikor leveszem róla a karimát), betetettem a sütőbe 10 percre, kb. 170 fokra. Nem az a cél, hogy ténylegesen megsüssük az alapot, hanem hogy a vaj kissé összetartsa a tésztát.
Közben haladjunk tovább! Alacsony hőfokon olvasszuk össze a vajat a barna cukorral, majd adjuk hozzá a sűrített tejet, és kevergessük addig, amíg aranybarna karamell keletkezik. Ha elkészült, tegyük félre hűlni 5-10 percre. Az alapot képező tésztára öntsük rá a karamellt, tálalás előtt rakjuk ki sűrűn a vékony banán karikákkal, és közvetlenül tálalás előtt vonjuk be a tortát a felvert tejszínhabbal.
Hozzászólás zárolva.