Barack
Nem tudom, most milyen sütemények divatosan a falusi lagzikban, de gyerekkoromban biztosan nem múlhatott el lagzi e nélkül a sütemény nélkül. Elkészítése türelmet igényel, de megéri a fáradozás.
Hozzávalók:
70 dkg liszt
2 dl tej
20 dkg zsír
30 dkg porcukor
2 darab tojás sárgája
1 csomag sütőpor
1 csomag vaniliás cukor
csipet só
kisült tészta belseje
10 dkg darált dió
4 dkg cukor
1 dkg kakaópor
3 evőkanál baracklekvár
ízlés szerint rumaroma
1 csomag vaniliás cukor
2 dl tej
1 kis üveg vérnarancs aroma
1 darab tojásfehérje
kristálycukor,
díszítéshez marcipán levelek
Elkészítés:
Először a tészta hozzávalóit a tej és liszt kivételével egy tálban összekeverjük, majd apránként, felváltva hozzákeverjük a lisztet és a tejet is, majd egy sima tésztát gyúrunk. A tésztát egy órán át hűtőben pihentetjük. Dió nagyságú gömböket formálunk belőle, amiket tepsire sorakoztatunk. A gombócokat előmelegített sütőben 180°C-on kb. 15-20 perc alatt világosra sütjük. Még melegen kikaparjuk a belsejüket. A kikapart tésztához adjuk a kakaóport, a por – és vaníliás cukrot, a darált diót, majd hozzáöntjük a lekvárt, a rumaromát, végül a tejjel teljesen simára kidolgozzuk. A tölteléket fél órára hűtőbe tesszük, végül a masszával megtöltjük a tésztát.
A félgömböket nem töltjük púposra, éppen telerakjuk, majd egy kevés töltelékkel összeragasztjuk két félgömböt. A vérnarancsaromát egy tálba öntjük és foltokban megkenjük a barack felületét. Utána tojásfehérjével lekenjük, és kristálycukorba forgatjuk, majd levélkével díszítjük.
Hozzászólás zárolva.