Facebook hozzászólás
503

Barack

Nem tudom, most milyen sütemények divatosan a falusi lagzikban, de gyerekkoromban biztosan nem múlhatott el lagzi e nélkül a sütemény nélkül. Elkészítése türelmet igényel, de megéri a fáradozás.

Barack, Kép: Fodor Emese
Kép: Fodor Emese

Hozzávalók:
70 dkg liszt
2 dl tej
20 dkg zsír
30 dkg porcukor
2 darab tojás sárgája
1 csomag sütőpor
1 csomag vaniliás cukor
csipet só
kisült tészta belseje
10 dkg darált dió
4 dkg cukor
1 dkg kakaópor
3 evőkanál baracklekvár
ízlés szerint rumaroma
1 csomag vaniliás cukor
2 dl tej
1 kis üveg vérnarancs aroma
1 darab tojásfehérje
kristálycukor,

díszítéshez marcipán levelek

Elkészítés:

Először a  tészta hozzávalóit a tej és liszt kivételével egy tálban összekeverjük, majd apránként, felváltva hozzákeverjük a lisztet és a tejet is, majd egy sima tésztát gyúrunk. A tésztát egy órán át hűtőben pihentetjük.  Dió nagyságú gömböket formálunk belőle, amiket tepsire sorakoztatunk. A gombócokat előmelegített sütőben 180°C-on kb. 15-20 perc alatt világosra sütjük. Még melegen kikaparjuk a belsejüket. A kikapart tésztához adjuk a kakaóport, a por – és vaníliás cukrot, a darált diót, majd hozzáöntjük a lekvárt, a rumaromát, végül a tejjel teljesen simára kidolgozzuk. A tölteléket fél órára hűtőbe tesszük, végül a masszával megtöltjük a tésztát.

A félgömböket nem töltjük púposra, éppen telerakjuk, majd egy kevés töltelékkel összeragasztjuk két félgömböt. A vérnarancsaromát egy tálba öntjük és foltokban megkenjük a barack felületét. Utána tojásfehérjével lekenjük, és kristálycukorba forgatjuk, majd levélkével díszítjük.

Mandulás répatorta
Biztosan mindenki ismeri a nyuszikás répatortás viccet. Anno azt hittem, hogy a répatorta csak a képzelet szüleménye, de tévedtem. Íme az ínyencség receptje.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!