Barackos sárgadinnyelekvár
Miért ne találkozhatna egymással a nyár két kedvelt, jellegzetes gyümölcse egy üvegben? Igazi instant nyárra számíthatunk, amikor télen majd kibontjuk az elkészült lekvárokat.
Hozzávalók (4 darab 3 decis üveghez):
1 kiló érett sárgabarack,
60 deka érett sárgadinnye,
60 deka befőzőcukor,
1 citrom leve,
egy kis rúd fahéj,
fél deci jó minőségű barackpálinka.
Elkészítése:
a héjától, magjától megtisztított, negyedekbe szelt sárgabarackokat összekeverjük az apró darabokra vágott dinnyehússal, a cukorral, a citrom levével. Befőzőedénybe téve folyamatos keverés mellett felforraljuk, majd néhány percnyi főzés után lehúzzuk a tűzről. A fahéjrudat kidobjuk, majd hozzákeverjük a barackpálinkát, forrón üvegekbe töltjük, és szárazon dunsztoljuk.
Utóbbi eljárás úgy működik, hogy az elkészült lekvárt azon forrón üvegekbe töltjük, a tetejét rácsavarjuk és fejre állítjuk az üvegeket, hogy vákuum képződjön. Ezután egyenként újságpapírba csavarjuk az üvegeket és ráhalmozunk minden lehetséges paplant, párnát, hogy a lehető leglassabban hűljenek ki. Ezzel el is végeztük a tartósítást.
Hozzászólás zárolva.