MAZEL-TOV RECEPT
Bárány harira-leves Marokkóból
Ismét kaptunk egy Mazel Tov-receptet, még pedig a nemrég lezajlott marokkói hétnek köszönhetően. Úgy készüljetek, hogy októberben libanoni ételekkel készül a belvárosi étterem.
BÁRÁNY HARIRA LEVES
Hozzávalók: (6 főre) 2 fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 7 szár angol zeller, 1 kg bárány comb, 200 g sárgarépa, 200 g lencse, 200 g főtt csicseriborsó, 3 ek. sűrített paradicsom, 1 ek. füstölt pirospaprika, 3 ek. só, ½ tk. bors, 2 ek. fahéj, 150 g friss gyömbér, 1 marék friss, petrezselyem, 1 marék friss koriander, 3 l hús- vagy zöldség alaplé.
Elkészítés:
1. Az elkészítés előtti napon áztassuk be, és egy kanál szódabikarbónával főzzük puhára a csicseriborsót. Szűrjük le, dobozban tegyük a hűtőbe.
2. A sárgarépát és a zellert vágjuk kockákra, reszeljük le a gyömbért, vágjuk apróra a fokhagymát. Vágjuk kis darabokra a báránycombot is.
3. Nagyobb lábosban olívaolajon karamellizáljuk a hagymát, adjuk hozzá a répát, az angol zellert, a gyömbért és a fokhagymát, majd a kockákra vágott báránycombot. Nagy lángon süssünk kérget a húsra, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és a pirospaprikát.
4. Öntsük fel hús- vagy zöldség alaplével, végül adjuk hozzá a lencsét és a csicseriborsót. Főzzük 2-3 óráig, vagy amíg a hús teljesen meg nem puhul. (Ha nagyon fiatal a bárány, rövidebb idő is elég.)
4. A végén ízesítsük fahéjjal, őrölt gyömbérrel és kevés friss, reszelt gyömbérrel. A kész leves tetejére szórjunk egy-egy marék friss koriander- és petrezselyem levelet.
Hozzászólás zárolva.