Baszk csirke-rokon ízvilág
Baszkföld – a francia-spanyol határon fekvő vidék – konyhája meglepő hasonlóságot mutat a magyar konyhával, főleg, ami a paprika (édes zöld, és szárított csípős) használatát illeti.
Az alábbi recept így nem véletlenül tűnik „magyarosnak”, de rafináltabb, jól illik akár egy ünnepi ebéd menüjébe. Előkészítéssel együtt 40-50 perc alatt készen van.
Hozzávalók (4 személyre)
1 csirke, kb. 1,4 kg
50 g vaj
2 evőkanál olaj
5 zöld paprika, felkarikázva
250 ml száraz fehér bor
125 ml konyak
1 nagy fej hagyma, karikára vágva
150 g szárított sonka (pármai, bayonne-i, vagy ardennes-i – nem füstölt!), csíkokra vágva
3 paradicsom karikára vágva
só, bors
Elkészítés:
Daraboljuk fel a csirkét (hátát, mellét négybe vágva, alsó, felső combot külön), sózzuk és borsozzuk meg. Egy mélyebb serpenyőben vagy lábasban forrósítsuk meg a vajat és az olajat. Forgassuk meg benne a csirke darabokat, úgy hogy egy kicsit megpiruljanak. Vegyük ki, tegyük félre. Ugyanabban a zsiradékban pirítsuk meg a sonkát, majd azt is vegyük ki, és tegyük félre. Ezután a hagymát és a paprikát dinszteljük meg a zsiradékban, 5 percig majd hűtsük le a fehér borral és a konyakkal. Tegyük vissza csirkét és a sonkát az edénybe, adjuk hozzá a paradicsomot és ismét sózzuk és borsozzuk meg egy kicsit. Fedjük meg és gyenge tűzön pároljuk kb. 20 percig. Forrón tálaljuk. Az eredeti recept szerint párolt, vagy sült almát készítenek mellé köretként! De készíthetünk mellé például mazsolás rizst is, mivel az étel valamilyen „gyümölcsös” körettel adja ki igazi ízét, a bor és a konyak miatt.
Tipp: Még dúsabb és ízletesebb, ha a sonka mellett karikára vágott fűszeres kolbászkákat is pirítunk és teszünk bele. Ha kedvelik a csípőset, tegyenek bele egy kevés, szárított hegyes paprikát is, ahogy azt Baszkföldön is gyakran teszik.
Hozzászólás zárolva.