Birsalmasajt, az ősz favoritja
A birsalmát nyersen, gyümölcsként nem fogyasztjuk, de magas pektin tartalmát kihasználva kiváló birsalmasajtot készíthetünk belőle, ami jól fog jönni téli estéken csemegeként, vagy majd a karácsonyi süteményekbe.
Hozzávalók:
birsalma
cukor
citromlé
dió
fűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
Mossuk meg a birsalmákat, szabadítsuk meg a magházától és ha akad benne hibás rész, vágjuk ki azt is. Hámozni nem szükséges. Bő vízben puhára főzzük. Szűrjük le, ha már puha, és turmixoljuk le.
Ha ezzel megvagyunk, kezdjük el főzni, míg be nem sűrűsödik. Ekkor adjuk hozzá a cukrot. Általában azt ajánlják a receptek, hogy a péppel azonos súlyú, vagy a pép súlyának 80 százalékát nyomó cukrot adjunk hozzá. Fűszerezhetjük fahéjjal, pici szegfűszeggel, adhatunk hozzá citrushéjat. Ha szeretjük, a kész masszához adjunk apróra vágott dióbelet.
Ha elkészültünk a masszával, és már minden benne van, amit szerettünk volna beletenni, öntsük őzgerinc formába, esetleg tűzálló tálba, és meleg sütőben szárítsuk. De tehetjük félreeső helyre letakarva, hogy magától száradjon. Néhány nap múlva borítsuk ki a formából, szárítsuk a másik oldalát is.
Bár ennek a pitének a tölteléke nem birsalmából van, hanem egyszerű almából, elkészítését szívből ajánljuk, mert gyorsan kész van, és finom. Receptért kattints a képre!
Hozzászólás zárolva.