Bográcsban főtt marha és birkapörkölt
A bográcsban főtt pörkölt is olyasmi, amiből nyáron kell jól belakni. Különleges íze nem reprodukálható a legjobb tűzhelyen sem.
Marhapörkölt
Hozzávalók: 2 kiló marhacomb, 2 paprika, 2 paradicsom, 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, 4 gomba, 4 deci vörösbor, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 15 deka füstölt szalonna, 2 nagy fej hagyma, 2 babérlevél, 1 kiskanál kakukkfű, ízlés szerint pirospaprika.
Elkészítése: a szalonnát kis tűzön kiolvasztjuk, majd az apróra vágott hagymát megpirítjuk rajta. Levesszük a bográcsot a tűzről, és ha kihűlt, pirospaprikát szórunk a hagymára. A kockára vágott húst beletesszük, fehérre pirítjuk, majd felöntjük a bor felével és annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, a sárga- és fehérrépát, a paprikát. Őrölt fekete borssal, erős paprikával, kakukkfűvel, apróra vágott fokhagymával és babérlevéllel fűszerezzük. Ha a hús félig megfőtt, megsózzuk, majd hozzáadjuk a vékonyra szelt gombát. Az elfőtt levet a maradék borral és vízzel pótoljuk, és a húst szaftjára sütjük.
Birkabográcsos
Hozzávalók: 2,5 kiló birkalapocka, 80 deka belsőség (máj, tüdő stb.), 60-80 deka vöröshagyma, 4 zöldpaprika, 4 paradicsom, 6 gerezd fokhagyma, ízlés szerint őrölt pirospaprika és köménymag, só, bors, 2 evőkanál zsír, 3 kiló megmosott, héjas burgonya, 60 deka juhtúró.
Elkészítése: a zsírral kikenjük a bogrács oldalát, majd felhevítjük a tűzön, beletesszük a felaprított hagymát, üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a felkockázott húst, a hagymán megpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával. Sózzuk, borsozzuk, köményezzük, a zúzott fokhagymával ízesítjük, és felengedjük vízzel. Amikor félig megpuhult, hozzáadjuk a felkockázott belsőségeket és a szintén kockára vágott zöldpaprikát, paradicsomot. Készre főzve a parázsban héjastól megsütjük a burgonyát, amelyet meghámozva, a friss juhtúróval megszórva köretként tálaljuk.
A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2010/2. számában jelent meg.
Hozzászólás zárolva.